Meleșcanu reacționează la cererile diasporei de prelungire a programului de votare

44
4 minute de lectură

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, referitor la prelungirea programul de vot, că ministerul face o evaluare pentru a vedea dacă este posibil din punct de vedere legal acest lucru, având în vedere că legea prevede că secțiile de votare se închid la 21.00, ora locală.

Reacția lui Teodor Meleșcanu – AICI.

„Azi după-amiază evaluăm să vedem care este situația la aceste secții de votare din străinătate, vom lua legătura cu Autoritatea Electorală pentru Străinătate, dar trebuie văzut dacă din punct de vedere legal se poate face acest lucru cu cât în lege se prevede că toate secțiile de votare se închid la ora 21:00 ora locală. Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe din afară și ca modalități este ca toți cei care sunt în curtea, sau chiar dacă nu au intrat în secția de votare dar sunt în curtea ambasadei sau a consulatului, eu sunt convins că vom putea găsi modalitatea ca ei să voteze până rămâne și ultimul străin. Asta va trebui să facem în orele următoare și luând seama așa cum spuneam și de evoluțiile votului și unde se întâmplă asemenea fenomene, pentru că așa cum v-am spus este foarte diferit prezența la vot, unele circumspecții față de altele și va trebui să vedem foarte clar dacă se poate face ceva legal, din punct de vedere legal”, a afirmat Teodor Meleșcanu, într-o intervenție telefonică duminică la România TV.

Ministrul de Externe a adăugat că au ajuns să fie cozi mari la secțiile de votare din Diaspora deoarece mulți români au optat să voteze la secțiile din jurul ambasadelor și consulatelor, deși mAE a organizat și alte centre de votare.

„Sunt două, trei explicații foarte simple: una este legată de faptul că mărindu-se foarte mult numărul de secții de votare care s-a dublat față de perioadele anterioare, au fost 215 la primele alegeri europene și 441 la aceste alegeri, ele nu se desfășoară numai în jurul ambasadelor și consulatelor ci s-au creat și multe alte centre de votare astfel încât oamenii să poată să fie, să își poată exercita dreptul de vot. 
Din păcate marea lor majoritate, secție de votare nou înființare deși au fost publicate în Monitorul Oficial, au fost publicate pe site-ul MAE, au fost publicate pe Facebook, paginile de facebook ale ambasadelor, ei se înghesuie la una, două sau trei ambasade, asta este explicația cea mai simplă”, a explicat Meleșcanu.

El a mai spus că că unii români nu se înregistrează la ambasade, ceea ce face dificilă estimarea numărului cetățenilor prezenți într-un stat sau altul.

„A doua explicație este faptul că e foarte greu să estimezi, noi am calibrat secțiile de votare după propunerile misiunilor din străinătate și ale diverselor organizații ale românilor pentru a oferi posibilitatea ca toți să își exercite dreptul de vot, dar din păcate nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta. Deci toate aceste lucruri duc și la faptul că în câteva dintre ambasade s-au consulate, că văd că acolo este cea mai mare misiune, se produc și cozi la procesul de votare”, a conchis ministrul de Externe.

Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilățeanu a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

Atât Alianța USR-PLUS, cât și PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toți cetățenii din Diaspora să poată vota.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele