MFP numește tăierile de la Educație, Cercetare și Trasporturi „rectificare bugetară pozitivă”

89
2 minute de lectură

„Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an,” se menționează într-un comunicat de presă apărut pe website-ul ministerului în această dimineață.

Conform comunicatului rectificarea bugetară prevede o serie de diminuăril de sume la o serie de ministere: Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei). După cum se vede campionii diminuărilor eaxct în următoarea ordine sunt Ministerul Educației Naționale, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Cercetării și Inovării.

„La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash),” se mai precizează în comunicat.

MFP arată că proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor și că, de asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

„Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei. Astfel, 2,9 miliarde de lei sunt pentru echilibrare. În această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru PNDL. Totodată, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Proiectul rectificării bugetare este publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele