Mike Pence critică Germania și Turcia pentru conduita în cadrul NATO

37
2 minute de lectură

Vicepreședintele american, Mike Pence, a criticat Germania și Turcia, în contextul angajamentelor celor două țări în calitatea de membre NATO, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianței Nord-Atlantice.

Pence a reiterat nemulțumirile președintelui Donald Trump legate de faptul că Germania alocă un buget prea mic apărării, criticând, totodată, decizia Berlinului de a merge înainte cu proiectul Nordstream 2 ce riscă să facă din Germania un stat „captiv“ al Rusiei, relatează Financial Times.

Vicepreședintele a criticat, de asemenea, Turcia pentru decizia de a achiziționa sisteme ruse de rachete, decizie pe care o consideră „nesăbuită“ și de natură să afecteze grav Alianța.

Comentariile lui Pence au venit la doar câteva ore după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut statelor membre să depășească disputele și să dea atenție amenințărilor, inclusiv celor reprezentate de atitudinea Rusiei.

Întâlnirile organizate la Washington cu ocazia aniversării Alianței sunt dominate de îngrijorări cu privire la atacurile lui Donald Trump la adresa partenerilor europeni și a ostilității acestuia față de NATO, pe care liderul de la Casa Albă a declarat-o „depășită“ în timpul campaniei electorale din 2016.

Adresându-se Congresului, Stoltenberg a lăudat Statele Unite pe care le consideră „coloana vertebrală“ a „celei mai de succes“ Alianțe și a amintit că NATO a mai depășit unele divergențe în trecut, așa cum „va trebui să le depășească și în prezent“.

Comentariile lui Pence au atras o replică dură din partea omologului său turc, Fuat Oktay, care a cerut Statelor Unite să nu mai susțină grupările kurde din Siria care luptă împotriva Statului Islamic. „Statele Unite trebuie să aleagă. Vor să rămână aliatul Turciei sau preferă să riște prietenia cu noi unindu-și forțele cu teroriștii subminând posibilitatea unui aliat NATO de a se apăra împotriva inamicilor săi“, a scris pe Twitter vicepreședintele turc, citat de CNN.

Turcia susține că grupările kurde din Siria au legături cu gruparea separatistă kurdă PKK, considerată teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, oficiali americani și kurzi sirieni neagă existența unei legături.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele