MILLIYET: SUA şi Rusia sunt aliaţi secreţi?

238
4 minute de lectură
AP Photo/Emrah Gurel

Printr-o nouă operaţiune, Forţele Armate Turceşti au reuşit să stabilească în nordul Irakului o zonă de securitate a cărei lăţime ajunge pe alocuri la 30 de kilometri, se arată într-un articol publicat în cotidianul Milliyet și preluat de RADOR.

NOTĂ: Milliyet este un cunoscut cotidian pro-guvernamental din Turcia și multe dintre articolele sale reprezintă adesea poziția autorităților de la Ankara.

Redăm articolul integral:

În cadrul primei etape a procesului de stabilire a unei zone de securitate la est de Eufrat, comandanţi din Turcia şi SUA au efectuat primul zbor comun de recunoaştere cu elicopterul. Desigur, acest lucru nu înseamnă că s-a rezolvat problema YPG/PKK (grupări armate kurde – n.red.), fiindcă aspectele legate de lăţimea benzii de securitate şi de viitoarea conducere a acesteia sunt deocamdată neclare.

De aceea, este posibil în orice moment ca Forţele Armate Turceşti să opteze pentru o operaţiune pe cont propriu.

Între timp, la vest de Eufrat sporesc tensiunile din cauza evoluţiilor fierbinţi de la Idlib. Turcia şi-a manifestat mereu, la masa negocierilor şi pe teren, determinarea de a combate toate ameninţările la adresa securităţii sale. În plus, a făcut-o în faţa Americii şi Rusiei. Pentru că ambele se comportă pe de o parte ca un aliat faţă de Turcia iar pe de altă parte folosesc spre propriile interese grupări teroriste precum YPG/PKK şi regimul sirian.

Şi între cele două puteri pare să fie o atmosferă de alianţă furişă. Ar putea fi într-adevăr vorba de o asemenea situaţie, o alianţă secretă între SUA şi Rusia? La această întrebare răspunde fostul şef al Serviciului de Informaţii al Statului Major, generalul în retragere İsmail Hakkı Pekin:

„Ar putea fi vorba de o înţelegere. Să nu se atingă unul de celălalt. Aşa era şi în perioada Războiului Rece, pe cât posibil nu se atingeau unul de celălalt. Dar înainte să intre unul în teritoriul celuilalt, încercau să aranjeze ceva”.

Ar putea fi de acord în situaţia de faţă?

„Da, niciunul nu îşi doreşte ca Turcia să aibă vreo influenţă la masa negcoierilor. Un alt aspect este că ambii se atacă nu direct, ci prin intermediul altor state şi folosind serviciile de informaţii ale acestora. De aceea, în vestul Eufratului este influentă Rusia, iar în estul Eufratului, America… Când este vorba de o încercare de intervenţie a unei terţe părţi, ambele state se opun şi previn intervenţia. Adică Rusia nu se gândeşte să se alieze cu Turcia şi să participe la o operaţiune. Dacă Turcia ar acţiona de una singură în estul Eufratului, Rusia şi-ar deschide canalele cu SUA. Ar putea fi vorba de contacte între Rusia şi Turcia, dar nu este clar dacă până la urmă Turcia ar rămâne singură sau ar sprijini-o Rusia”.

Adică nimeni nu spune direct că este alături de Turcia?

„Nu spune nimeni. Este clar că între ei există o înţelegere tacită, adică vedem că fiecare încearcă să împiedice ca o altă parte să intre în zona sa de influenţă”.

Adică niciunul nu îşi doreşte o Turcie care îşi consolidează poziţia la est şi la vest de Eufrat?

„Nu, nu vor, este clar acest lucru. Pentru că o Turcie puternică pe teren poate lua cât doreşte la masa negocierilor. De asta se tem. Dacă s-ar putea, ar vrea ca Turcia nici să nu ajungă la masa negocierilor”.

Şi este posibil acest lucru?

„Desigur că nu este posibil… Nu se poate ca Turcia să nu ia parte la negocieri”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele