Ministerul Transporturilor vrea să „scufunde” Radionav

292
2 minute de lectură

Ministerul Transporturilor va solicita în ședința Guvernului de luni dizolvarea Companiei Naționale de Radiocomunicații navale – Radionav, considerând că o parte din atribuțiile sale pot fi asigurate de Autoritatea Navală Română, transmite Mediafax.

Ministerul Transporturilor va supune aprobării Guvernului în ședința de luni un memorandum prin care solicită dizolvarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Radionav – S.A. Constanţa.

Radionav asigură Serviciul de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare, care este concesionat companiei până în 2019.

Radionav a transmis Autorității Navale Române (ANR) 9,16% din totalul semnalelor de pericol recepționate de ANR.

De asemenea, potrivit Ministerului, începând din iulie 2004, orice navă care urmează să intre în porturile şi sau pe căile navigabile din România, este supusă controlului Autorităţii Navale Române cu privire la modul de respectare a prevederilor Codului internaţional pentru securitatea navelor şi facilităţilor portuare.

Ministerul de resort a analizat un raport întocmit în 2016 de Corpul de Control al premierului și a constatat că Radionav, deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, funcționează ca o instituție publică, 85% fiind finanțată din subvenții de la bugetul de stat.

Totodată, același raport arată că o parte din atribuțiile Radionav interferează cu activități desfășurate de ANR și Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța.

O analiză făcută de Ministerul Transporturilor arată că „o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce iar parțial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română”, potrivit memorandumului.

Astfel, Ministerul propune dizolvarea Radionav prin hotărâre a adunării generale extraordinare a acționarilor acesteia.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele