Miniștrii de finanțe din UE recomandă stoparea finanțărilor proiectelor de petrol, gaze și cărbune

25
2 minute de lectură

Uniunea Europeană ar trebui să oprească finanțarea proiectelor de petrol, gaz și cărbune, au spus miniștrii finanțelor din UE, ceea ce ar însemna o reducere a investițiilor cu 2 miliarde euro, relatează BBC, preluat de MEDIAFAX.

Ministrii finanțelor au solicitat Băncii Europene de Investiții (BEI), finanțatorul oficial al UE, să reducă sumele acordate, după ce anterior au cerut renunțarea la proiectele din sectorul cărbunelui.

Din 2013, BEI a finanțat 13,4 miliarde de euro pentru proiecte de combustibili fosili. Anul trecut a finanțat proiecte în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro.

Unele proiecte pe gaz pot fi acceptate, după ce Ungaria a sugerat că, în lipsa acestora, Ucraina și Croația ar fi determinate să se bazeze pe importurile din Rusia, relatează Reuters, citând documente confidențiale.

Proiectele pe gaz sunt relativ comune între statele membre ale UE, deoarece sunt considerate o alternativă mai curată la cărbune și petrol și mai fiabile decât sursele regenerabile pe timpul iernii.

Declarația comună a miniștrilor a solicitat ca BEI și alte organizații internaționale, cum ar fi Banca Mondială, să „elimine treptat finanțarea proiectelor de combustibili fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ținând cont de dezvoltarea durabilă și de nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a țărilor partenere”.

Solicitarea miniștrilor de finanțe va trebui să fie acceptată de consiliul BEI, care se întrunește pe 14 noiembrie.■

Urmăriţi-ne şi pe Facebook!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele