Miss justice. Laura Kovesi, concediată pentru că și-a făcut treaba prea bine

O inamică a politicienilor corupți a fost demisă în România.

69
2 minute de lectură

Ediția tipărită | Europa
19 iulie 2018 | BUCUREȘTI ȘI BRATISLAVA

LAURA Kovesi a fost coșmarul politicienilor corupți din România. Numită șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în 2013, acest procuror implacabil a supravegheat trimiterea în justiție a peste 1.000 de oficiali, oameni de afaceri și politicieni, inclusiv nouă foști miniștri. În iunie, DNA a câștigat o condamnare pentru abuz în serviciu împotriva lui Liviu Dragnea, care, ca lider al Social Democraților (PSD) de la guvernare, este cel mai puternic politician din România. El ar putea să petreacă 3 ani și jumătate în închisoare pentru că a pus două funcționare ale PSD pe statul de plată al agenției pentru protecția copiilor.
Totuși, aliații lui Dragnea au ripostat, acuzând-o implauzibil pe Kovesi de incompetență și de țintirea doar a politicienilor care îi displac. În februarie, ministrul Justiției a ordonat să fie demisă, dar președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze destituirea ei. Curtea Constituțională s-a plasat de partea Guvernului și, pe 9 iulie, Iohannis a fost nevoit să o demită.

Kovesi și DNA au fost o rază de lumină pentru reformiștii din Europa Centrală și de Est. Demiterea ei face parte dintr-o tendință sumbră. În toată regiunea, partide noi, cu mâinile curate, și mișcările de protest se confruntă într-o luptă inegală cu rețelele de politicieni cu o agendă proprie și cu dezamăgirea populară tot mai mare.

(…)

Acest articol a apărut în secțiunea Europa a ediției tipărite a The Economist sub titlul „Miss justice”. Versiunea completă în limba română, exclusivă şi autorizată, este publicată în revista Reporter Global nr. 8, 27 iulie – 2 august 2018, paginile 18-19.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele