Momente-cheie de la conferința Vioricăi Dăncilă din Parlament

30
14 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Viorica Dăncilă: DNA a spus că nu mă cheamă mâine, nu că nu mă invită peste o perioadă de timp

Dăncilă a afirmat că DNA nu a exclus chemarea sa la audieri, instituția precizând doar că nu va fi chemată să dea explicații în cursul zilei de vineri. Liderul PSD a susținut că se așteaptă să fie invitată la DNA în perioada următoare.

„Informația este doar pe jumătate falsă. Nu este o informație falsă. Am spus cu câteva zile înainte că toți cei care au candidat împotriva lui Klaus Iohannis au avut dosare penale, Victor Ponta în 2014, Dan Barna în primul tur și am văzut că purtătorul de mesaj al lui Klaus Iohannis m-a amenințat la o dezbatere cu procurorii. După turul întâi, pe 15 noiembrie, a fost depusă o plângere împotriva mea. Deci, ceea ce a spus DNA a fost că nu mă cheamă mâine, dar nu că nu mă va invita la DNA luni, marți sau peste o perioadă de timp. De invitat la DNA în urma acestei plângeri, cu siguranță mă vor chema. Poate mulți din echipa domnului Iohannis ar fi vrut ca mâine să mă cheme sau chiar duminică, să nu se mai voteze”, a spus Dăncilă, în conferinței de presă organizată la Parlament.

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a anunțat pe 15 noiembrie că Alianța USR-PLUS va depune plângere penală după ce PSD a răspândit mesajele false în online care conțineau elemente de identitate vizuală a celor două formațiuni și prin care încercau să descurajeze votarea lui Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, o acuză pe Viorica Dăncilă că și-a înscenat un drum la DNA pentru a se putea victimiza. Liberalul a afirmat că prestația unui candidat la prezidențiale nu se judecă după numărul de broșe pe care le deține, ci după ce știe să facă.

DNA a anunțat, joi, că Viorica Dăncilă, candidat la prezidențiale, nu va fi citată pentru audiere, subliniind că informațiile din spațiul public potrivit cărora fostul premier va ajunge în fața procurorilor sunt false.

„Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public care acreditează ideea că un candidat la Președinția României urmează să fie citat la DNA, în data de 22 noiembrie 2019, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să precizeze că toate aceste informații sunt false”, transmite DNA, printr-o dezmințire transmise presei.

Precizările vin după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Viorica Dăncilă urmează să fie citată de procurori pentru a fi audiată.

Dăncilă, despre desecretizarea raportului mitingului din 10 august 2018: Să vedem ce va spune justiția

Viorica Dăncilă a declarat, joi, după desecretizarea raportului mitingului din 10 august 2018, că nu mai consideră că evenimentul a fost o lovitură de stat și că ar trebui ca vinovații să răspundă în fața legii, iar organele judiciare să își facă treaba.

„Am mai răspuns legat de evenimentele din 10 august. Cred că tot ceea ce am spus la dialogul deschis de acum două zile este valabil și acum. Cred că nu trebuie să venim noi cu scenarii sau cu alte interpretări. Haideți să vedem ce va spune justiția și cei care se fac vinovați să vina în față legii să răspundă. O parte din ceea ce s-a desecretizat în raport vine în sprijinul celor afirmate înainte. Am spus atunci că seamănă cu o lovitură de stat, având în vedere că s-a încercat intrarea în Palatul Victoria. Am văzut apoi că nu a fost o lovitură de stat. Am răspuns legat de evenimentele din 10 august și eu cred că este corect să vedem ce spune justiția, pentru că nu putem face noi aceste aprecieri. Justiția este făcută de către judecători”, a spus Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă la Parlament.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat săptămâna trecută că a fost declasificat raportul privind protestul din 10 august 2018 și a fost transmis către DIICOT, unde este deschis un dosar penal.

Pe de altă parte, fostul ministru de Interne, Mihai Fifor, susține că 90% din raportul 10 august a fost desecretizat din 31 ianuarie de către MAI, iar Marcel Vela a obținut acum restul de 10% de la alte insituții. Fifor se întreabă de ce acest lucru s-a întâmplat între cele două tururi ale prezidențialelor.

Dăncilă: În mandatul meu, vilele de protocol dedicate președintelui vor fi deschise copiilor orfani

Viorica Dăncilă a declarat, joi, că dacă va ajunge președintele țării vilele de protocol ale Administrației Prezidențiale vor fi deschise pentru copiii orfani. Liderul PSD a afirmat că a făcut acest lucru și în timpul mandatului său de premier.

„Pe tot parcursul mandatului, vilele de protocol dedicate președintelui vor fi integrate într-un program dedicat copiilor orfani din România. Vor fi deschise pentru copiii orfani din România. Cred că acest lucru este un lucru de normalitate. Trebuie să fim sensibili la cei care au nevoie de sprijinul nostru. Copiii orfani, săraci sunt o prioritate pentru mine”, a spus Viorica Dăncilă.

Întrebată de ce nu a făcut acest lucru în mandatul său de premier, deoarece aceasta este atribuția Guvernului, liderul PSD a susținut că a primit copii orfani la vilele de protocol, însă nu a vrut să facă informația publică.

„Acesta este pentru mine un lucru de suflet, pe care vreau să îl fac. Am făcut acest lucru. Nu am venit să spun public ceea ce am făcut. Sunt anumite lucruri pe care le faci pentru că așa consideri că trebuie să le faci. Sunt copii care nu văd și care au făcut vacanțele în vilele din protocol. Nu am venit să spun acest lucru, am făcut pentru că așa cred”, a subliniat Dăncilă.

Aceasta a adăugat că va fi un președinte care va lupta pentru bunăstarea țării și va promova creșterea veniturilor românilor.

„Vreau ca fiecare român să știe că sunt un om pentru care bunăstarea țării lui este pe primul loc. Am promovat întotdeauna creșterea veniturilor românilor și asta voi lupta să fac și de la Cotroceni. Voi lupta contra celor care vor să arunce România în sărăcie. Nu voi promulga nicio lege care să aducă politici de austeritate în România. Vreau ca fiecare român să știe că sunt un om care își iubește țara și poporul. Țin cu românii și cu România. Nu am vorbit niciodată țara de rău în afara granițelor țării și sunt mândră că sunt român. În pieptul meu bate o inimă românească, simt românește și vreau să aduc oamenii împreună în mandatul meu. Sunt un om cu credință și frică de Dumnezeu, acestea sunt singurele temeri pe care le am în viață: frica de Dumnezeu și teama să nu greșesc cu ceva în fața românilor, să nu dezamăgesc niciodată atunci când îmi reprezint țara. Pot sta cu fruntea sus astăzi, pentru că nu am luat nicio decizie împotriva românilor”, a cănchis Dăncilă.

Prezidențiabilul PSD a afirmat că mandatul său se va baza pe cinci principii.

„Vă promit că voi munci mai mult decât au făcut-o toți ceilalți președinți în cei 30 de ani de la Revoluție. Profilul meu de președinte are la bază cinci principii de care nu mă dezic și de la care nu mă voi abate în cei cinci ani: medierea, implicarea, reforma, interesul public și transparența. Mandatul meu va fi cel al președintelui mediator, care înțelege improtanța echilibrului instituțional și a bunei funcționări a societății. În primele trei luni de mandat voi chema toate forțele politice la dialog, pentru că obiectivele importante pentru România au nevoie de dialog, au nevoie de consens, de implicarea tuturor forțelor politice din această țară”, a conchis Dăncilă.

Aderarea la Schengen, la zona euro și vizele pentru SUA, trei obiective majore

Viorica Dăncilă și-a prezentat programul de prezidenţiabil. Liderul PSD a afirmat că are trei obiective clare în politica externă: aderarea la spațiul Schengen, la zona euro și obținerea vizelor pentru SUA.

„În domeniul politicii externe, al apărării și securității naționale, în care președintele României are atribuții clare, am o viziune clar conturată și am trei obiective ferme. Obiectivele mele de care mă voi preocupa personal sunt aderarea la spațiul Schengen, aderarea la zona Euro și vizele pentru SUA. Aceste obiective fac parte dintr-un pachet amplu de obiective cuprinse în programul meu prezidențial. În calitate de președinte al României, în termen de cel mult șase luni de la învestitură, îmi iau angajamentul de a prezenta în fața Parlamentului o strategie națională de apărare a țării, adaptată nevoilor și așteptărilor românilor de pretutindeni. Cele trei obiective majore sunt întărirea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea profilului României în cadrul NATO și al UE, creșterea profilului României în regiunea extinsă a Mării Negre în vederea asigurării securității regionale”, a spus Viorica Dăncilă, în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a adăugat că persoanele acuzate de fapte grave sau cele condamnate de fapte de corupție nu vor beneficia sub nicio formă de clemența prezidențială.

Prezidențiabilul PSD a precizat, totodată, că va organiza trimestrial și de câte ori va fi necesat ședințe CSAT, în maxim 24 de ore de la apariția unei urgențe.

„Vreau să îmi iau un angajament ferm în fața românilor și vreau să o fac cu mâna pe Constituție, pe care nu o voi încălca niciodată așa cum a făcut actualul președinte. Voi începe demersurile încă din prima zi pentru a renunța la imunitatea în fața legii, acordată președintelui României. Un președinte cinstit nu are nevoie de imunitate. Voi repsecta fiecare român, indiferent de vârstă, nivel de pregătire, origine etnică, religie sau meseria pe care o are. Voi promova anteprenoriatul și capitalul românesc ca principali vectori ai dezvoltării României. Voi promova clasa de mijloc, comercianții, turismul, fermierii, toate categoriile. Voi face cel puțin două vizite pe lună în teritoriu pentru a discuta direct cu cetățenii. Voi organiza trimestrial audiențe directe cu cetățenii României”, a subliniat Dăncilă.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că va fi un președinte reformator.

„Voi avea încă din prima zi un dialog cu românii din țară și diaspora, cu reprezentanții mass-mediei, cu reprezentanții societății civile, sindicatele și patronatele. Biroul meu va fi printre oameni, așa cred că trebuie să fie un președinte, implicat, care să stea mereu în mijlocul oamenilor. Mandatul meu va fi cel al președintelui reformator. Voi deschide porțile pentru toate forțele politice constructive, pentru presă, pentru tineri talentați și capabili, pentru oameni de cultură, pentru proiectele și sesizările societății civile, alături de care voi iniția proiecte de reformă în toate domeniile cheie. Mandatul meu va fi cel al președintelui pentru care interesul comun primează. Voi iniția consultări permanente cu societatea civilă și cu autoritățile și instituțiile statului pentru a găsi un numitor comun. Este democratic și ca atare obligatoriu ca voința majorității să fie cea care contează. Mandatul meu va fi cel al președintelui care asigură dialog și transparență instituțională. Încă din prima zi, activitatea președintelui va fi fpcută publică pentru toți cetățenii țării”, a mai spus Dăncilă.

Dăncilă, întrebată dacă se consideră un model pentru femeile din România: Nu am această aroganță

Viorica Dăncilă a declarat, joi, întrebată dacă se consideră un model pentru femeile din România, că nu are această aroganță. Prezidențiabilul PSD a afirmat, însă, că este mai curajos decât contracandidatul său, Klaus Iohannis, care refuză o dezbatere.

„Acest lucru nu trebuie să îl stabilesc eu. Eu nu am această aroganță și nu îmi place niciodată să vorbesc despre mine. Eu cred că acest lucru trebuie să îl decidă femeile din România. Fiecare are lucruri bune și lucruri mai puțin bune. Important este să preluam de la toți lucrurile bune“, a spus Viorica Dăncilă.

Prezidențiabilul PSD a susținut că sunt multe femei în istoria României care pot reprezenta un exemplu, precum regina Maria, Ana Aslan sau Ecaterina Teodoroiu.

„În primul rând Regina Maria, Ana Aslan, sunt foarte multe femei care pot reprezenta un model nu numai pentru mine, ca femeie, dar și pentru bărbați. Modul în care s-au comportat, modul în care și-au apărat țara, modul în care s-au implicat, cred că merită admirația tuturor. Ecaterina Teodoroiu, sunt multe femei care merită aprecierea noastră, a tuturor“, a subliniat Dăncilă, întrebată care sunt primele trei femei din istoria României care pot fi un exemplu.

Liderul PSD a afirmat, însă, că se consideră mult mai curajos decât prezidențiabilul PNL, Klaus Iohannis, care refuză să aibă o dezbatere electorală.

„Cred că trebuie să luăm de la fiecare om politic ceea ce a făcut bun. Acesta este principiul care trebuie să ne ghideze pe toți. Fiecare a avut și realizări și lucruri mai puțin bune. Nu este nimeni perfect. Eu voi luă de la toți ceea ce cred eu că a avut un impact major asupra țării mele. Am fost prima femeie premier și vreau să fiu prima femeie președinte. Aș putea spune că am fost mult mai puternică decât contracandidatul meu. Eu îmi doresc și în acest moment o dezbatere cu Klaus Iohannis, iar președintele este cel care refuză. Nu are acest curaj să vina și să avem o dezbatere așa cum este normală în orice stat membru al UE“, a conchis Dăncilă.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele