Moody’s: Perspectivă stabilă pentru țările din Europa Centrală și de Est

43
2 minute de lectură

Perspectiva stabilă a ratingurilor suverane, în 2019, pentru regiunea Europei Centrale și de Est (CEE) reflectă creșterea încă solidă, dar cu un ritm mai lent, în raport cu provocările structurale și instituționale și condițiile de finanțare, arată agenția de rating Moody’s Investors Service într-un raport publicat la sfârșitul săptămânii trecute.

“Ne așteptăm ca regiunea Europei Centrale și de Est să înregistreze o creștere puternică, dar care încetinește de la un an la altul, pe fondul unei cereri interne puternice continue în contextul unor tensiuni comerciale în scădere la nivel european”, a declarat Olivier Chemla, vicepreședinte al Moody’s, Senior Analyst și co-autor al raportului.

În 2019, regiunea ECE va crește în termeni reali cu 3,7%, însă performanța economică va fi diferită de la o țară la alta, mergând de la o creștere de 2,5% în Croația și până la una de 4,3% în Slovacia. Creșterea puternică a salariilor și șomajul aflat la minime record vor continua să stimuleze consumul privat. Cu toate acestea, încetinirea creșterii zonei euro și o normalizare graduală a politicilor monetare încep să cântărească asupra condițiilor macroeconomice.

Alegerile riscă să slăbească politica fiscală

Pe măsură ce ritmul de creștere va încetini anul viitor, veniturile fiscale vor încetini, iar pozițiile bugetare de bază vor începe să se deterioreze ușor, mai ales că unele cheltuieli vor fi dificil de relaxat. Alegerile parlamentare din Polonia și alegerile prezidențiale din România riscă să slăbească politica fiscală și să sporească deficitul în continuare.

Cu toate acestea, nivelurile de creștere vor continua să susțină scăderea în continuare a nivelului datoriei în toate țările ECE-8, cu excepția României, al cărui deficit fiscal rămâne peste pragul stabilizării datoriei. Ca urmare, Moody’s anticipează că măsurile fiscale vor sprijini în continuare evaluările legate de solidititatea fiscală a țărilor din ECE.

Unele slăbiciuni cu privire la statul de drept și independența instituțională, alături de tensiunile în creștere dintre instituțiile naționale și cele ale UE, precum  și succesul tot mai mare al partidelor anti-sistem, sporesc riscurile politice și incertitudinea politică, în special în Ungaria, Polonia și România. Aceste tensiuni nu au avut încă un impact asupra încrederii consumatorilor sau a întreprinderilor, ci au condus la o deteriorare a evaluării de către Moody’s a puterii instituționale din regiune.

Riscurile externe și condițiile financiare globale mai stricte se vor adăuga provocărilor politice în 2019.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele