
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, a declarat, la finalul întâlnirii că situația sistemului energetic național este stabilă, dar se consumă resurse care erau alocate pentru situații deosebite. El a precizat că greva este „în afara cadrului legal”.
Sindicaliștii de la CE Oltenia consideră propunerile Ministerului Energiei pentru angajați „foarte nesatisfăcătoare”. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, din Termocentrala Rovinari a declarat, pentru Mediafax, că acordarea de vouchere de vacanță și salarii majorate cu 13% nu pot acoperi scumpirile din ultima perioadă. Potrivit lui Manu Tomescu, salariile angajaților Complexului Energetic Oltenia au rămas la un nivel scăzut, din anul 2012, iar minerii nu mai pot face față scumpirilor.
Câteva sute de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă în urmă cu trei zile. Aceștia refuză să intre în ture şi cer o majorare a salariilor de 45% şi acordarea de vouchere de vacanţă. Potrivit Ministerului Energiei, ministrul de resort, Anton Anton, a avut, în cursul zilei de luni, discuțiile cu reprezentanţii minerilor din Complexul Energetic Oltenia, în legătură cu revendicările acestora. La discuţii a participat şi conducerea Complexului Energetic Oltenia.
La finalul discuțiilor, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat că unitatea funcţionează normal, chiar dacă activitatea este oprită în toate carierele de lignit, însă stocurile de cărbune ale companiei sunt suficiente pentru o săptămână. El a precizat că bugetul companiei nu poate susține solicitarea de majorare a salariilor cu 45%.
Protestul minerilor de la CE Oltenia vine în contextul în care România se confruntă cu o creștere a consumului de energie și cu importuri din ce în ce mai mari la un preț în creștere. CE Oltenia deține un procent important în producția de energie electrică, asigurând circa 30% din necesarul la nivel național.