
Era firesc ca Guvernul României să preia președinția Consiliului Uniunii Europene cu o imagine foarte proastă printre oficialii UE, consideră vicepreședintele USR, Cristian Ghinea, într-un interviu acordat Reporter Global. „S-a văzut atât în Rezoluția Parlamentului European privitoare la problemele Justiției din România, cât și în raportul MCV făcut de Comisie și în concluziile Consiliului de Afaceri Generale care endorsează perfect opinia Comisiei”. Ghinea este convins că un rol important, în perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, îl va avea aparatul tehnic din Ministerul Afacerilor Externe, care a urmărit dosarele aflate în sarcina celor care dețin președinția Consiliului UE.
„Nu cred că miniștrii noștri au anvergura politică necesară să negocieze dosare grele. Sunt 250 de dosare pe care le preia președinția, dintre care cele mai importante sunt cadrul financiar multianual și Brexitul. Nu cred că avem oameni politici de anvergură care să negocieze la nivel politic. Ne lipsesc miniștrii cu anvergură care să ducă negocieri”, spune Ghinea.
„Miza este să nu ne facem complet de râs”, e de părere viceliderul USR. El spune că acest mesaj i-a fost deja transmis premierului Viorica Dăncilă de delegația USR, din care a făcut parte la întâlnirea la care i-a propus un armistițiu de șase luni pe tema Justiției.
„Dacă problema ta e corupția, iar tu distrugi justiția independentă, nu ai cum să mai rujezi porcul”
Oportun ar fi fost ca România să susțină propriile teme, e de părere Cristian Ghinea. El spune că printre aceste teme se află situația din Republica Moldova, „unde puterea de acolo este din ce în ce mai abuzivă”, iar Bucureștiul, în loc să ia atitudine, „o sprijină și îi asigură spatele în fața criticilor europene”. El s-a referit în acest sens la blocarea de către România a concluziilor critice emise de Comisia Europeană împotriva puterii de la Chișinău. „În aceste condiții, nu ne putem aștepta ca Bucureștiul să fie considerat un broker onest pe subiectul Moldova, când noi suntem într-o minoritate clară, evidentă, pe subiectul Moldova”, a completat acesta.
Al doilea subiect important este Schengen, spune Ghinea. „Dacă problema pe care au repetat-o în multe rânduri oficialii europeni este corupția, iar tu te apuci să faci comisia Iordache și să distrugi justiția independentă din România, nu ai cum să rujezi porcul, cum spun americanii, astfel încât să obții ceva, în timpul președinției tale, pe acest subiect. Ar fi trebuit să se gândească din ianuarie 2017 la acest subiect, dacă voiau să obțină ceva pe Schengen în 2019. Nu poți să faci minuni diplomatice, când tu faci pași înapoi”, e de părere vicepreședintele USR. El susține că guvernul tehnocrat din 2016 „avea această înțelegere, afirmată la acel moment de președintele Comisiei Europene, că România va intra în Schengen până la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene”.
Ghinea și-a exprimat convingerea că perpetuarea unor guverne „la fel de înțelepte cum a fost cel tehnocrat” ar fi dus până la această dată România în spațiul Schengen.
„În 2019, vom asista la debarcarea lui Dragnea”
Viitorul României în UE depinde de rezultatul alegerilor din 2020, când se vor crea premisele unei integrări mai profunde „prin acel concept al cercurilor concentrice, care se referă la înaintarea anumitor țări care sunt pregătite și dornice să facă pași înainte, cu un buget comun al Zonei Euro”, spune Ghinea. Pentru ca România să prindă un astfel de moment, va fi necesară schimbarea puterii în România, avertizează vicepreședintele USR.

„Va fi un pas în evoluția Uniunii Europene pentru acele state care vor mai multă integrare, pe baza afirmării voinței. De aceea este important ca, la acel moment, România să aibă un guvern pro-european și capabil să ducă țara în direcția aceea. Dacă va fi PSD la putere cu Dragnea, nu se va întâmpla asta, pentru că PSD, pe lângă faptul că are o retorică, dar și o practică antieuropeană, produce guverne incapabile să țină pasul cu dosarele europene de integrare. În aceste condiții, dacă nu se schimbă puterea în 2020 și dacă se va aplica modelul Europei în mai multe viteze, noi vom fi în viteza ultimă”, spune vicepreședintele USR, a cărui specializare este politologia.
Referindu-se la „ritmul în care Dragnea pierde parlamentari”, el a anticipat chiar o debarcare a președintelui PSD de la conducerea partidului de guvernământ. Ghinea spune că puterea lui Dragnea este una foarte personalizată, timp în care în PSD s-a creat o masă critică de persoane nemulțumite tocmai de acest stil de conducere al liderului PSD”,care îl lasă fără susținători pe zi ce trece”, motiv pentru care nu va mai putea „să o țină mult așa”. Ghinea oferă ca argument în sprijinul predicției sale inclusiv pierderea majorității de către PSD-ALDE în Camera Deputaților, dar și presiunea sondajelor, care arată o scădere la jumătate față de scorul cu care PSD a ajuns la putere. „Toate acestea denotă o presiune fantastică, pentru că partidul acesta s-a obișnuit la 40%. Acum va trebui să se obișnuiască cu 25% și că nu are candidat viabil pentru președinția României”. Din aceste motive, pentru vicepreședintele USR nu există niciun dubiu că „Dragnea va pierde puterea în PSD în prima jumătate a anului”.
Ghinea leagă și viitorul Justiției din România de schimbarea puterii politice. „Justiția este sub o presiune politică fantastică. Deja a început să cedeze pe ici, pe colo. Această „contrarevoluție” din justiție, dacă încetează la nivel politic și reușim să spargem buba acolo, atunci ne vom întoarce pe drumul pe care porniserăm. Dacă nu, acea masă critică de magistrați curajoși care au ieșit în stradă va fi din ce în ce mai bulversată și copleșită de oportuniști care vor încerca să se pună bine cu puterea”, spune el.
El face și o predicție legată de rezultatele de la alegerile europarlamentare, din luna mai a acestui an, pe care le consideră a fi un bun indicator pentru parlamentarele din 2020. PSD, spune el, va obține 25%, USR, 15%, dacă merge singur, și 25%, dacă merge împreună cu Dacian Cioloș, iar PNL ar urma să obțină 20% din opțiunile electoratului.
Spre deosebire de liderul USR, Dan Barna, el nu consideră oportună preluarea puterii de către Opoziție înainte de parlamentarele din 2020. Așadar, nu crede în varianta alegerilor anticipate, deși și-ar fi dorit ca moțiunea de cenzură să treacă, măcar pentru „a-i oferi majorității șansa de a scăpa de Liviu Dragnea”. El crede însă că anticipatele nu sunt o soluție. „În acest moment, dat fiind haosul pe care l-au adus la guvernare oamenii aceștia și cum au dezechilibrat bugetul, am intra în povestea în care ei se dau la o parte pentru ca Opoziția să le scoată castanele din foc, ceea ce nu este ok. PSD trebuie să își ducă mandatul până la capăt și să răspundă în fața alegătorilor la alegeri, ca responsabili de guvernarea pe care au produs-o”, a conchis vicepreședintele USR.