Motivele pentru care președintele Iohannis atacă bugetul la CCR

24
1 minut de lectură

Încălcarea legislației privind responsabilitatea fiscală, neexplicarea diferenței mari între prognoza oficială și cea a Comisiei Europene, transferul către autoritățile locale a cheltuielilor sociale și utilizarea peste limitele legale a creditelor de angajament sunt argumentele președintelui Klaus Iohannis pentru atacarea legii bugetului pe 2019 la Curtea Constituțională.

 Șeful statului și-a structurat argumentația pe trei motive extrinseci de neconstituționalitate și două motive intrinseci, care țin de reproșurile făcute pe fond.

Astfel, președintele îi reproșează guvernului că a ignorat opinia Consiliului Fiscal și că a încălcat principiile și reglementările privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Alt motiv e legat de faptul că nu este respectat MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) și că sunt diferențe prea mari între prognozele de creștere ecoonomică realizate de guvern și de Comisia Europeană. 

Alt motiv pentru care președintele a decis atacarea legii bugetului la CCR este legat de transferul cheltuielilor sociale la autoritățile locale și autoritatea prea mare acordată Ministerului Dezvoltării în utilizarea creditelor bugetare și de angajament, între capitole bugetare și între programe, peste limitele prevăzute, în vederea finanțării Programului Național de Dezvoltare Locală. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele