Sonda japoneză Hayabusa-2 a aterizat pe un asteroid

35

O sondă japoneză a aterizat pe un asteroid cu misiunea de a colecta o mostră de rocă de pe suprafața acestuia, informează BBC.

Sonda Hayabusa-2 s-a apropiat de asteroidul Ryugu în iunie 2018, după o călătorie în spațiu de trei ani și jumătate. Vehiculul spațial a început ieri manevrele în vederea preluării mostrei dintr-un punct prestabilit de pe asteroid.

Conform planului misiunii, sonda va reveni pe Pământ cu mostra de rocă în 2020.

După ce s-a așezat pe asteroid, sonda a trimis un proiectil din metal cu 300 de metri pe secundă spre suprafața acestuia, preluând apoi particulele degajate în urma impactului.

„Am atarizat cu succes și am eliberat proiectilul“, a spus Yuichi Tsuda, managerul proiectului Hayabusa-2.

„Credem că știm cum asteroizii cu conținut bogat în carbon migrează dinspre centura de asteroizi apropiindu-se de Pământ, dar mostrele de pe Ryugu ne vor permite să explorăm însăși istoria planetei“, a explicat profesorul Alan Fitzsimmons, de la Universitatea din Belfast. „După misiunea Rosetta, este evident astăzi că apa pe Pământ nu a fost adusă de comete la începuturile Sistemului Solar. Credem că asteroizii bogați în carbon au cantități mari de apă. Este posibil ca astfel de asteroizi (de tip C) să fi adus pe Pământ apa și materialul organic necesare vieții. Mostrele vor fi cruciale pentru investigarea acestei ipoteze“, a precizat Fitzsimmons.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele