Home Life Exit Muzeul antreprenorilor. 100 de ani de afaceri în România

Muzeul antreprenorilor. 100 de ani de afaceri în România

0
Muzeul antreprenorilor. 100 de ani de afaceri în România
Foto: Bogdan Cristel
3 minute de lectură

Organizarea unei expoziții cu un titlu care sugerează omagierea, „100 de ani de antreprenoriat în România”, nu este suficient pentru a dezvălui publicului personalități absolut fascinante. Expoziția a fost inaugurată în holul Băncii Naționale a României. Era firesc, a remarcat viceguvernatorul Liviu Voinea.

Liviu Voinea. Foto: Bogdan Cristel

„Nu se putea alege un loc mai bun pentru această expoziție decât Sala de Marmură a Băncii Naționale. Această sală reprezintă în sine o memorie a antreprenoriatului românesc. Păstrarea memoriei colective a antreprenoriatului românesc este esențială pentru o cultură încercată în anii comunismului. În spațiile pe care le vedeți între aceste coloane erau la sfârșitul secolului XIX ghișee unde funcționarii Băncii Naționale scontau și validau. În jurul clădirii Băncii Naționale funcționau, la vremea respectivă, peste 100 de bănci comerciale, aici fiind inima financiară a țării”, a spus Voinea în deschiderea expoziției. Într-adevăr, între cele două războaie mondiale leul era puternic, băncile creditau afacerile, iar bursa funcționa, multe dintre societățile anonime fiind listate.

Forța poveștilor celor 30 de oameni de afaceri selectați impresionează, remarca Andrei Cionca, președintele CITR Group, care a creat acest muzeu al antreprenoriatului. Inițiatorii proiectului au încercat să propună 30 de antreprenori români reprezentativi pentru generația lor, ca simbol al respectului pe care îl purtăm spiritului antreprenorial românesc, motorul economiei locale, a adăugat Cionca.

Sunt fascinante poveștile unor oameni care au schimbat istoria antreprenoriatului în România încă din perioada interbelică. Inginerul Tiberiu Eremie, de pildă, a construit Arcul de Triumf, dar și catedrala din Alba Iulia. Împreună cu arhitectul Ion D. Berindey, a mai construit ceva: palatul Sindicatului Ziariștilor, care acum găzduiește Teatrul Foarte Mic. Ioan (Jean) C. Mihail, Dimitrie Leonida, Nicolae Malaxa, Dumitru Mociorniță, Petre Georgescu-Delafras, Max Auschnitt, Blaziu Guban, Nicolae Chrissoveloni și Francisc Neuman sunt toți cunoscuți vag publicului românesc. Aproape toți au studiat în străinătate și au revenit în țară, unii dintre ei salvând afacerile familiei, cum a fost bancherul Chrissoveloni, alții lansând antreprize de construcții sau afaceri noi.

O lecție pentru generațiile actuale. „Faptul că pleci, studiezi în altă țară și vezi altceva te ajută foarte mult în antreprenoriat. Și pe mine faptul că am trăit 15 ani în Germania m-a impregnat profund. Tot ambientul te imprimă, te face să ai un alt mod de gândire, altă filozofie”, spune Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, și el prezent în selecția de antreprenori prezentată de expoziție.

Expoziția are și o secțiune dedicată antreprenorilor contemporani, care include prezentări ale lui Dragoș Anastasiu, Felix Pătrășcanu, Dan Șucu, Florin și Măriuca Talpeș. Există și o categorie a generației tinere, în care sunt evidențiați tineri antreprenori.

În esență, „antreprenorii pot fi exemple de implicare pentru ceilalți, o sursă de inspirație. Toată lumea asta are un spirit anume. Are curajul de a se implica, de a găsi soluții, de a nu vedea partea goală a paharului”, a mai spus Dragoș Anastasiu.

Previous article Elon Musk a acceptat să demisioneze din funcţia de preşedinte al companiei Tesla
Next article Totul e imposibil!
Lidia Moise
Lidia Moise este jurnalist, comentator și realizator de televiziune cu articole publicate în presa română și internațională. A fost publicist comentator la Televiziunea Română, unde a realizat emisiunile Jurnal economic și Express Economic. A fost director executiv al săptămânalului Revista 22. A fost redactor șef adjunct la România liberă, a condus departamentul economic al agenției de știri Newsin, a colaborat cu postul de știri economice Money Channel. A condus secția economică a cotidianului Evenimentul zilei. Lidia Moise este comentator al agenției Xinhua pentru economia regiunii Central și Est Europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here