NAFTEMPORIKI | Oglinda nemulţumirii europenilor faţă de Turcia

24
5 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Urmăriți-ne și pe Facebook

Într-un timp record, UE a trecut la impunerea de sancţiuni politice şi economice extrem de dure împotriva Ankarei pentru activităţile provocatoare şi ilegale de foraj realizate de Turcia în Zona Economică Exclusivă a Ciprului. Este adevărat că şi în trecut relaţiile dintre cele două părţi au trecut de mai multe ori prin perioade de criză.

De altfel, negocierile de aderare a Turciei la UE, începute în anul 2005, se află într-un impas permanent întrucât până acum au fost deschise doar 16 din cele 35 de capitole de negociere. Însă niciodată în trecut nu au fost decise sancţiuni împotriva unei ţări aflate în negocieri de aderare la UE, iar până acum UE a impus de foarte puţine ori sancţiuni economice împotriva unor persoane sau companii dintr-o ţară europeană. Am văzut aceste sancţiuni împotriva Serbiei lui Milosevic în anii 1990 şi mai recent împotriva Rusiei lui Putin, pentru ocuparea Crimeii.

Însă niciuna dintre aceste ţări nu se afla în negocieri de aderare când le-au fost impuse aceste sancţiuni, aşa cum se întâmplă astăzi cu Turcia. Nu este puţin lucru să fie incluse pe lista neagră persoane şi companii care oferă sprijin tehnic Turciei în activităţile ilegale de foraj. În esenţă, o companie care se va afla într-o astfel de situaţie nu va mai putea activa în nicio ţară europeană, nici măcar în cele candidate la aderare. Acest lucru înseamnă că Turcia actuală sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan se află în ochii europenilor pe un drum fără întoarcere în ceea ce priveşte relaţiile cu UE.

Prin urmare, nemulţumirea europenilor a fost atât de mare încât nu au mai avut nicio dificultate în a impune cele mai dure sancţiuni împotriva Ankarei prin proceduri sumare. Europenii nu-i vor ierta niciodată lui Erdogan deschiderea graniţelor în vara anului 2015 şi sutele de mii de refugiaţi care au trecut în Grecia de unde majoritatea au ajuns în nordul Europei. Au perceput această acţiune drept un şantaj politic, aşa cum fac mereu turcii, numai că de data asta au depăşit limitele. Chiar şi în problema refugiaţilor, în care UE are nevoie de Erdogan, europenii au înţeles că nu pot avea nici cea mai mică încredere în el.

Până acum au evitat o ruptură, dar se pare că regimul actual din Turcia a mers mult prea departe, depăşind chiar şi ultimele limite. De aceea au fost luate măsurile dure de ieri, fără nici cea mai mică obiecţie din partea partenerilor europeni.

Preşedintele Erdogan a răspuns, ca de obicei în ultimul timp, cu ameninţări directe cu privire la deschiderea graniţelor drept contramăsură la sancţiunile impuse de UE din cauza forajelor din estul Mediteranei.

După anunţarea cadrului referitor la măsurile restrictive împotriva Turciei luate de Consiliul Miniştrilor de Externe ai UE, preşedintele turc a revenit la ameninţările că Ankara poate pune punct brusc negocierilor şi poate deschide graniţele sale către Europa pentru jihadiştii Statului Islamic aflaţi în detenţie.

„Uite, Uniune Europeană, Turcia nu mai este ţara pe care o ştiai până acum. Suntem o ţară care stă la masa negocierilor cu tine. Aceste negocieri pot fi întrerupte brusc“, a spus Erdogan. „Poate o luaţi prea uşor, dar aceste porţi (către Europa) se vor deschide şi aceşti membri ai Statului Islamic vor fi trimişi la voi. Nu încercaţi să ameninţaţi Turcia, pentru evoluţiile din Cipru“, a subliniat Erdogan.

Pe acelaşi ton s-a situat şi comunicatul Ministerului de Externe. „Este zadarnică aşteptarea ca ţara noastră să dea înapoi de la drepturile sale în estul Mediteranei, cedând în faţa ameninţărilor. Nimeni să nu aibă nici cea mai mică îndoială că vom continua activităţile de prospectare şi foraj în estul Mediteranei“, precizează Ministerul turc de Externe. În orice caz, prima tentativă întreprinsă ieri de Turcia cu privire la trimiterea unor membri ai Statului Islamic către statele occidentale s-a încheiat cu un fiasco. După cum a confirmat o sursă din poliţie pentru ziarul britanic „Telegraph“, autorităţile greceşti nu au permis jihadistului american pe care Turcia a încercat să-l retrimită în ţara lui să intre pe teritoriul grecesc, întrucât nu avea actele necesare. Potrivit Poliţiei Elene, acesta a fost trimis înapoi în Turcia, unde se crede că a fost pus din nou în arest. ■

Sursa: RADOR

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele