NASA a testat cu succes un sistem al modulului Orion ce va transporta oameni pe Lună în 2024

84
Foto: NASA
2 minute de lectură

NASA a testat marți cu succes sistemul de anulare a lansării modulului Orion, demonstrând că poate detașa și aduce în siguranță la sol modulul destinat transportului astronauților, în cazul unei urgențe, se arată într-un comunicat publicat pe pagina agenției spațiale.

Testul constituie un progres major pentru agenție în contextul pregătirii misiunilor Artemis către Lună ce vor debuta în 2024, misiuni ce reprezintă prima etapă în planurile NASA de a trimite oameni pe Marte.

În timpul testului ce a durat aproximativ trei minute, modulul Orion a fost lansat de la Baza Aeriană Cape Canaveral, din Florida, cu o rachetă militară Peacekeeper modificată construită de Northrop Grumman.

Modulul Orion de teste a fost ridicat până la aproximativ 9,5 kilometri, unde a fost declanșată procedura de abandonare a lansării. Capsula s-a detașat fără probleme și a căzut apoi în Atlantic. În cazul zborurilor cu astronauți, Orion va fi dotată cu parașute pentru a încetini coborârea, în cazul unei urgențe.

„Construim cea mai puternică rachetă din lume ce va trimite astronauți pe Lună la bordul navei Orion, în cadrul misiunilor Artemis“, a spus Bill Hill, administrator adjunct al Departamentului de Dezvoltare a Sistemelor de Explorare al NASA.

„Cu acest nou sistem conceput să transporte în siguranță oameni mai departe în spațiul cosmic, vom avea și un sistem performant de anulare a lansării ce va putea aduce echipajul în siguranță la sol, în cazul unei probleme cu racheta în prima parte a zborului“, a adăugat el.

Modulul Orion este una dintre componentele de bază ale NASA în vederea viitoarelor misiuni de explorare a spațiului cosmic, iar programul Artemis va marca o nouă eră a explorării spațiale, potrivit agenției americane.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele