

Fumul degajat în incendiile din Australia va face cel puțin un ocol complet în jurul planetei, revenind în locul de origine, au avertizat oamenii de știință de la NASA.
Agenția spațială s-a folosit de mai mulți sateliți pentru a analiza fumul degajat în incendiile din Australia. Studiind imaginile preluate începând cu luna decembrie, agenția a stabilit că fumul s-a depasat deja pe „jumătate din circumferința Pământului“ afectând calitatea aerului în mai multe țări, relatează CNN.
Australia se confruntă cu cele mai aprige incendii din ultimele decenii, arii foarte extinse de teren fiind devastate de la începutul sezonului incendiilor, la sfârșitul lunii iulie.
Cel puțin 28 de persoane au murit la nivel național și, numai în statul New South Wales, peste 3.000 de locuințe au fost distruse sau avariate. Autoritățile locale și federale fac eforturi pentru a menține flăcările masive sub control. Totodată, conform estimărilor, numărul animalelor sălbatice ucise de flăcări se ridică la peste un miliard.
Dezastrul a fost accentuat de caniculă și secetă, numeroase voci considerând că schimbările climatice sunt un factor care accentuează dezastrele naturale.
La 8 ianuarie, fumul s-a deplasat deja pe jumătate din circumferința Pământului, ajungând în America de Sud, unde a modificat calitatea aerului. De asemenea, fumul a provocat „probleme grave legate de calitatea aerului“ în Noua Zeelandă și a înnegrit zăpata din vârful munților, explică NASA. ■