NASA va căuta semne ale vieții pe Titan cu ajutorul unei drone

83
2 minute de lectură

NASA a anunțat că următoarea sa destinație majoră din Sistemul Solar este Titan, cel mai mare satelit al Planetei Saturn, având o bogată compoziție organică. Misiunea va costa un miliard de dolari și va presupune explorarea satelitului cu ajutorul unei drone botezate Dragonfly.

Dragonfly va fi lansată în 2026 și va ajunge pe Titan în 2034. Drona va examina zeci de zone ale satelitului în căutarea de procese chimice prebiotice comune pe Titan și Terra.

Dragonfly va marca prima misiune a NASA ce va presupune zborul cu un vehicul multirotor în scopuri științifice pe o altă planetă. Drona va folosi în avantajul său densitatea atmosferei de pe Titan, de patru ori mai mare în comparație cu cea de pe Terra.

Titan este asemănător Terrei înainte de apariția vieții și poate furniza indicii despre cum a apărut viața pe planeta noastră. Pe parcursul misiunii de 2,7 ani, Dragonfly va explora diferite regiuni, de la dune organice, la craterul provocat de impactul unui asteroid, unde probabil au existat împreună apă și materiale organice complexe timp de zeci de mii de ani. Instrumentele cu care va fi dotată drona vor analiza cât de mult a evoluat chimia prebiotică în aceste regiuni.

De asemenea, misiunea va colecta informații despre proprietățile atmosferice și de suprafață ale satelitului natural, precum și oceanul subteran și rezervoarele de lichid. Instrumentele vor căuta și dovezi ale oricărei forme de viață în trecut sau prezent.

Titan are rafale de vânt, râuri, mări și lacuri, întocmai ca Terra, însă cu o diferență majoră.

Uriașul satelit (depășit în dimensiune doar de Ganymede, satelit al lui Jupiter) are propriul ciclu al anotimpurilor, iar vântul și ploile au modelat solul pe care s-au format râuri, mări, dune și maluri.

Temperatura medie este de -179C, munții fiind alcătuiți din gheață, în timp ce metanul lichid „și-a asumat“ mare parte din rolurile pe care apa le are pe Terra.

„Zborul pe Titan e mult mai simplu decât pe Pământ“, a precizat Elizabeth Turtle, din cadrul Laboratorului de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins din Maryland, cercetător-șef al misiunii. „Atmosfera este de patru ori mai densă decât atmosfera de pe Pământ și gravitația este de șapte ori mai mică“, a explicat ea.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele