The National Interest | Pericolul din Golf: Ce va însemna pentru SUA atacul asupra petrolului saudit

35
3 minute de lectură


S-ar putea ca resursele militare americane din Golful Persic să fi devenit o vulnerabilitate strategică. America nu poate fi învinsă, ci doar să aleagă înfrângerea – sau, cel puțin, așa ar crede figuri ca secretarul de stat Mike Pompeo, mai dornic de a atribui Iranului atacul de la Abqaiq chiar decât Pentagonul, se arată într-o analiză publicată de The National Interest.

Dar dacă președinția lui George W. Bush a avut de pierdut de pe urma războiului din Irak, înseamnă că Donald Trump ar trebui să-și facă temele în ceea ce privește Teheranul.

Pentru Arabia Saudită și americani, ideea că beligeranți tribali, non-statali ca forțele houthi ar fi capabili de un asemenea atac tactic este o rușine militară, discreditând capacitățile sistemului antirachetă.

Pe de altă parte, posibilitatea ca rachetele cele mai noi ale Iranului să fi fost lansate de pe celălaltă parte a Golfului, zburând nedetectate de sistemele americano-arabe, ar sugera o ipoteză mult mai îngrijorătoare: oare mai sunt în siguranță forțele americane din regiunea în fața eficienței tacticilor asimetrice ale iranienilor?

Fostul viceamiral Joe Sestak, actualmente candidat prezidențial, a dat de înțeles în Des Moines Register, în urmă cu o lună, că un atac direct al forțelor SUA asupra Iranului ar suferi de complicații strategice: „portavioanele nu ar putea supraviețui pentru mult timp în Golful Persic”, așa că operațiunile s-ar desfășura de la mai mare distanță, din largul Mării Arabiei.

Concluzia ar fi că resursele militare americane nu mai sunt un mijloc de intimidare a Teheranului și aliaților săi, ci o vulnerabilitate.

Proiectul dominației saudite și israliene pe baza unei arhitecturi de securitate regională fabricată în SUA este un proiect eșuat. Este limpede că americanii nu mai pot pune presiune de la distanță.

De mai multe luni, Mike Pompeo a încercat să ranforseze o unică narațiune: sancțiunile ar fi reușit să paralizeze resursele Iranului și ale aliaților săi.

Dar, conform unui material publicat de Financial Times, experții și diplomații occidentali consideră că Hezbollah nu are așa de multe probleme financiare, altele decât cele datorate situației economice din Liban.

Kenneth Katzman de la Serviciul de Cercetare al Congresului neagă că s-ar fi schimbat situația și intențiile Iranului ori ale Hezbollahului în urma presiunii sancțiunilor. Speranțele Washingtonului au fost nefondate.

Sprijinul militar al Iranului pentru aliații săi nu este un capriciu imperial, ci o chestiune de securitate inclusiv națională, deci o prioritate bugetară, și nu una intensivă din punct de vedere financiar.

Propunerea francezilor de a aplana tensiunile probabil că nu va rezolva problemele dintre iranieni și americani.

Ambele țări ar avea nevoie însă de precauție, deoarece aceste crize episodice le-ar putea afecta interesele pe termen lung și ar duce la creșterea volatilității într-o regiunea deja turbulentă.

Articolul integral – AICI

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele