NATO se pregăteşte pentru contracararea rachetelor ruse

84
3 minute de lectură

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru contracararea sistemelor balistice ruse, deşi vrea menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi evitarea unei noi curse a înarmării, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Cerem Rusiei să revină la respectarea Tratatului INF. În acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi pentru o lume fără tratatul INF şi în care sunt amplasate mai multe rachete ruse“, a declarat Jens Stoltenberg, la Sofia, unde s-a întâlnit cu premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

„Tratatul INF a fost esenţial pentru menţinerea controlului asupra armamentului de câteva decenii. Alianţa Nord-Atlantică nu vrea un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării“, a subliniat Jens Stoltenberg, citat de Mediafax.

Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat acum câteva săptămâni secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, oferind asigurări că nu vor fi aduse arme atomice suplimentare în Europa, deşi Rusia consolidează arsenalul balistic neconvenţional. „Măsurile pe care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să le ia vor fi adaptate unei situaţii în care sunt mai multe rachete ruse. Toate măsurile pe care le vom lua vor fi coordonate, moderate şi defensive; nu intenţionăm să amplasăm noi sisteme terestre de rachete nucleare în Europa. Rusia continuă să dezvolte şi să instaleze rachete SSC-8. Ştim cu toţii că un tratat care este respectat de o singură parte nu ne poate ţine în siguranţă. Desfăşurăm acţiuni de planificare în diverse domenii, inclusiv la nivel militar. Comandanţii noştri analizează o serie de opţiuni referitoare la modul în care trebuie să reacţionăm la faptul că Rusia amplasează mai multe rachete nucleare în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat Tratatul, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), care încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele