Negocieri dure pentru banii primăriilor

119
13 minute de lectură

Proiectul de buget al guvernului, lansat cu întârziere de câteva luni, i-a înfuriat pe primarii marilor orașe, readucând în discuție o problemă care trenează de cel puțin doi ani: subfinanțarea și, mai ales, controlul politic al banilor. Primarii s-au arătat nemulțumiți, la întâlnirile cu premierul Viorica Dăncilă, de procentul care li se acordă, de 60% din încasări din impozitul pe venit, la pachet cu preluarea cheltuielilor cu asistența socială, care ar fi trebuit asumate de guvern, așa cum prevede programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile. Pe de altă parte, ei reclamă politizarea bugetului și relația de subordonare pe care o vor avea, prin pârghiile de finanțare create prin buget, față de consiliile județene, preponderent deținute de PSD. Ineditul situației este dat de faptul că purtătorii de mesaj ai primarilor nemulțumiți sunt doi edili PSD: Robert Negoiță, de la sectorul 3, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. După o ședință PSD eșuată, care nu a făcut decât să acutizeze relația și așa tensionată a șefului PSD, Liviu Dragnea, cu Firea și Negoiță, Dragnea s-a invitat la Asociația Municipiilor din România, condusă de Negoiță, dar din care fac parte primari de toate culorile politice.

Totul a început cu o postare făcută de președintele PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de socializare, într-un moment în care leul înregistra un minim istoric, iar țara nu avea buget, în care anunța „cu cifrele pe masă” că „viitorul sună bine”. Imaginea, postată pentru conformitate cu sloganul de altădată al unei rețele de telefonie mobilă, îi înfățișa pe Dragnea, pe ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, pe cel al economiei, Niculae Bădălau, pe șeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu și pe consilierul guvernamental Darius Vâlcov, în cerc, la o masă plină cu hârtii.

Cu sugestia, nerostită, că urmează să vină bugetul. Din imagine lipsea tocmai premierul Viorica Dăncilă, cea care a primit misiunea de a discuta ulterior cu primarii nemulțumiți de proiectul de buget, lansat la câteva zile după postarea lui Dragnea. Nu înainte, însă, ca Darius Vâlcov, consilierul premierului și autor al programului de guvernare al PSD, să anunțe la un post de televiziune, într-o duminică-seară, că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând să fie prezentat de guvern. Imediat, acesta a fost făcut public pe pagina Ministerului Finanțelor, condus de Eugen Teodorovici. Acesta a fost momentul în care primarii din marile orașe, reuniți sub umbrela Asociației Municipiilor din România, condusă de primarul PSD Robert Negoiță, s-au dus la guvern pentru discuții și negocieri cu premierul Viorica Dăncilă.

Dragnea: „Win-win situation”

În timp ce primarii își exprimau nemulțumirile la întâlnirea cu premierul, președintele PSD le-a răspuns acestora cu încă o postare pe pagina sa de socializare, arătând astfel unde se află centrul de greutate al deciziei. „Win-win situation pentru autoritățile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați”, a scris Dragnea, stârnind furia primarilor. El a anunțat că, în 2019, comunitățile locale vor avea, de fapt, „cel mai mare buget din istoria României” și că „aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA”. Primăriile „vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare”, a scris el. Sub pretextul descentralizării finanțelor, el a anunțat că primăriile vor prelua „o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului”. „De acum, ei (primarii,n.r.) vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a încheiat sentențios Dragnea.

„Nu suntem niște fraieri care nu știu cum circulă banii”

Postarea lui Dragnea i-a înfuriat și mai mult pe primari, care i-au răspuns prin chiar vocea primarului PSD Robert Negoiță, că „primarii nu sunt niște fraieri care nu înțeleg cifrele și cum circulă banii”. El a atras atenția că procentul de 60% din încasări din impozitul pe venit anunțat de Liviu Dragnea pe Facebook, și asumat de guvern în proiectul de buget, ar însemna un dezastru, în condițiile în care administraţiile locale ar trebui să preia cheltuielile de asistență socială.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a arătat direct spre Ministerul Finanțelor, despre care a spus că nu are nici măcar o analiză pe fiecare localitate privind bugetul. „60% pentru noi ar însemna un dezastru, dacă va trebui să preluăm și cheltuielile de asistență socială, așa cum s-a propus”, a spus Falcă.

Deși Capitala pare că are un buget mare, când te raportezi la toate cheltuielile, banii sunt foarte puțini”, a spus și primarul PSD al Capitalei, Gabriela Firea. Ea a atras atenția că „cea mai mare lovitură” pentru Primăria Capitalei va fi pentru termoficare, pentru că primăriei îi va fi imposibil să plătească creanța ELCEN și „să salveze de la faliment RADET și ELCEN”.

La mâna consiliilor județene

La întâlnirea cu premierul, edilii au acuzat guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru 2019 şi au reclamat faptul că nu au fost consultaţi, solicitările lor la dialog fiind sistematic refuzate. Ei au spus că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută. De asemenea, ei au reclamat faptul că, prin pârghiile create de buget, ajung la mâna consiliilor județene. Potrivit proiectului de buget, cota din impozitul pe venit care va reveni bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor în legea bugetului pe 2019 va fi scăzută, diferența urmând să fie alocată pentru echilibrarea bugetelor locale, în condițiile în care decizia echilibrării aparține conducerii consiliilor județene, dominate de PSD după ultimele alegeri locale, spune Asociația Municipiilor din România. Potrivit asociației, cotele din impozitul pe venit vor fi stabilite astfel: 20% va merge la bugetul local al judeţului (cota se menține), 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative – iar 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20% solicitat. Astfel, unitățile administrative pierd, spun ei, între 10% și 15% din impozitul pe venit în favoarea consiliilor județene care vor face redistribuirea și care vor decide care sat, comună, oraș va avea nevoie de mai mulți bani.

Schimbarea, reclamă primarii, va crește puterea șefilor de consilii județene, micșorând-o pe cea a primarilor de orașe, comune, municipii, proveniți de multe ori din opoziție. După alegerile din 2016, PSD are majoritatea în 31 de judeţe, liberalii în 8, Harghita şi Covasna fiind fief al UDMR.

Gheorghe Falcă: „Ne-a îngreunat situația”

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a explicat pentru Reporter Global cum va fi afectat direct orașul pe care-l administrează de modificările făcute prin proiectul de buget lansat de guvern. El amintește că „în anul 2018, Guvernul României a luat din bugetele locale sume importante de bani. Atunci, arădenii au pierdut 18 milioane de euro. Cu acești bani, am fi reabilitat 40 de străzi importante, 2 școli mari și 3 milioane de euro le-am fi putut folosi în sistemul sanitar. Ca să ne dăm seama ce pierderi a avut municipiul Arad”.

Din acest motiv, spune Falcă, în 2019 se aștepta la o „revenire la veniturile din 2017”. Numai că, spune el, „în loc să se întâmple acest lucru, Guvernul României ridică puțin valoarea impozitului pe venit, dar ne ia 7 milioane de euro transferând către administrația locală părțile sociale, ceea ce înseamnă că ne-a îngreunat situația și, pentru anul 2019, cetățenii din Arad trebuind să bage mâna adânc în buzunar nu pentru modernizarea orașului, nu pentru infrastructură, educație, dezvoltare economică, ci pentru a face plățile pe care domnul Dragnea, doamna Dăncilă, domnul Fifor vor să le transmită către administrația locală”.

Moldovenii se pregătesc să dea guvernul în judecată

Pentru Mihai Chirica, primarul de la Iași, exclus din PSD, bugetul, așa cum a fost el configurat, „va lăsa o ţară şi mai săracă decât în cea în care ne aflăm, cu o populaţie în continuare sărăcită şi fără perspectivă de dezvoltare”. El spune că principalul defect al bugetului este că „nu este orientat spre dezvoltare” și atrage atenția că „Regiunea de Nord-Est rămâne în continuare văduvită de investiţiile de care ar avea nevoie de foarte multă vreme şi sunt din ce în ce mai necesare în momentul în care ne aflăm”. El a făcut apel la toţi parlamentarii de Iaşi şi la toţi parlamentarii din Moldova să nu voteze acest buget, dacă el nu va acoperi necesarul de sume de bani pentru construcţia Autostrăzii Unirii, pentru continuarea proiectelor de infrastructură în jurul oraşelor, centuri şi alte proiecte esenţiale în domeniul Educaţiei şi al Sănătăţii. După revolta asociațiilor civice din Moldova, exprimată într-un comunicat, PSD Iași a transmis că va aloca un articol special în buget construcției autostrăzii. Într-o discuție cu Reporter Global, Dorin Dobrincu, liderul Asociației „Moldova se Dezvoltă”, a spus că cifrele avansate nu dovedesc intenția serioasă a guvernului de a construi autostrada. El a spus că următorul pas va fi să dea guvernul în judecată și că, în acest moment, caută soluții juridice prin care să o poată face.

Primarul Reșiței: Vom avea un minus de 1,2 – 1,3 milioane de lei

Provocarea lansată de guvern prin proiectul de buget pune în discuție modalitatea în care se face diagnosticarea persoanelor cu handicap și reorientarea primăriilor către accesarea fondurilor europene. Edilul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, este și el nemulţumit de intenţiile ministrului finanţelor publice de a trece plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap către primării și spune că creşterea de la 43% din impozitul pe venit la 60% va duce, într-adevăr, la un plus de peste 14 milioane lei. „Va împinge spre noi plata indemnizaţiilor şi a salariilor pentru persoanele cu handicap, de fapt, ne duce într-un minus de 1,2 – 1,3 milioane de lei. Este, din punctul meu de vedere, o mârşăvie. Ei ştiu datele acestea, le-au ştiut dinainte, au făcut calcule şi analize. După ce anul trecut ne-au furat, nouă, reşiţenilor, circa trei milioane de euro, din scăderea din impozitul pe venit, de la 16% la 10%, acum fac acelaşi lucru.”

Popa spune că ar trebui făcută o „o reanaliză” a modului în care sunt diagnosticate persoanele cu handicap, pentru că a constatat că „sunt considerate persoane cu handicap şi cei care au atacuri de panică, depresii şi aşa mai departe”. El spune că „municipiul nu poate să supravieţuiască decât în condiţiile în care se vor tăia bani de la capitolul investiţii, iar în acest caz, singura soluţie o reprezintă fondurile europene”.

Schimbarea câmpului tactic: de la guvern la partid

După negocierile eșuate de la guvern ale premierului Dăncilă cu primarii, PSD s-a întrunit, la cererea președintelui Liviu Dragnea, în ședință de Comitet Executiv, de unde Dragnea a ieșit profund nemulțumit de buget; același anunțat de el că „sună bine”. Dragnea a cerut scăderea bugetului alocat serviciilor secrete pentru compensarea, spre exemplu, a vitaminei D pentru copii. Declarația sa a produs stupoare în spațiul public și a devenit subiect de nesfârșite ironii.

Aflat în dezacord, mai degrabă politic, cu propriii primari, Dragnea s-a invitat la Asociația Municipiilor pentru o discuție cu hârtiile pe masă.

Între timp, primarul de la sectorul 3 a amuțit și a spus că refuză să mai facă orice declarații, iar Gabriela Firea și-a reluat ofensiva politică împotriva adversarului Liviu Dragnea. Singurul care a acceptat să facă o declarație în acest context a fost primarul Aradului, Gheorghe Falcă, supus tirurilor PSD pentru criticile sale acide la adresa bugetului. El arată către Dragnea „și slugile lui Dragnea” și-i numește aici pe premierul Viorica Dăncilă și pe ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. „Dacă Dragnea nu ar avea slugi, dacă acești oameni ar avea caracter, ar putea să producă o schimbare mentală pentru domnul Dragnea”, e de părere primarul Aradului. El a ținut, însă, să remarce că „a văzut primari din PSD care s-au bătut pentru drepturile cetățenilor din localitățile lor” și consideră că e cu atât mai „jenant ce au făcut, pentru cetățenii din România, Dragnea și slugile lui Dragnea”. De la ultimele negocieri de la Palatul Victoria pe tema bugetului, Falcă a ajuns direct la serviciul de urgență.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele