Asociațiile din Moldova care cer autostradă și infrastructură, primite de Dăncilă și Vâlcov

96

Patru asociații civice din Moldova, nemulțumite că proiectul de buget nu prevede bani pentru construcția Autostrăzii 8, au protestat în fața guvernului iar ulterior au fost invitate la negocieri cu premierul Viorica Dăncilă și consilierul personal al premierului, Darius Vâlcov.

Reprezentanții „Împreună pentru A8”, „Moldova vrea Autostradă”, „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Pro Infrastructură” au fost invitați la Palatul Victoria pentru discuții pe tema revendicărilor din scrisoarea publică ce a fost înmânată cu această ocazie prim-ministrului, a declarat pentru Reporter Global Dorin Dobrincu, liderul Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

”Întâlnirea a durat o oră și douăzeci de minute și a atins toate punctele acestui document transmis și celorlalte instituții de resort de către organizațiile civice după publicarea proiectului de buget național, care inițial nu prevedea nici o alocare financiară pentru infrastructura mare din zona Moldovei”, a mai spus Dobrincu.

La solicitarea asociațiilor, ca urmare a deprofesionalizării instituției, premierul a susținut reorganizarea de urgență a CNAIR, luând în calcul scindarea acesteia, una dintre viitoarele structuri intrând sub tutela Guvernului.

Termenele asumate de Guvernul Dăncilă pentru finalizarea lucrărilor la autostrada A8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș sunt:  tronsonul Iași-Târgu Neamț până în anul 2022 iar traseul complet al autostrăzii până în 2026.

Guvernul nu dorește să renunțe la ideea construirii în parteneriat public-privat a tronsonului Ungheni-Iași-Târgu Neamț (Lețcani-Cristești), reiterând argumentul costurilor mai mici de construcție prin această variantă și procedura anevoioasă din cauza birocrației, mai spune Dobrincu.

La criticile asociațiilor referitoare la viitoarea taxă de autostradă pentru acest segment, estimată la aproximativ 7 euro pentru 68 de kilometri, reprezentanții Guvernului au replicat că toate autostrăzile din România vor fi în curând cu taxă.  Nu a fost lămurit aspectul privind lipsa unui segment de 32 de kilometri din autostrada A8, pe tronsoanele Ungheni-Iași-Lețcani și Cristești-Târgu Neamț, din studiul de fundamentare, reprezentanții Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză neputând oferi un răspuns la această problemă concretă.  Pe tronsonul Lețcani-Cristești, de 61+7 km, în maxim două săptămâni va fi aprobat studiul de fundamentare și va fi scos la licitație pentru selecția de oferte în varianta parteneriat public privat, au dat asigurări reprezentanții guvernului. Ofertanții iși vor asuma toată investiția atât pentru studiul de Fezabilitate cât și pentru proiectul tehnic și execuție. Pentru tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret, aparținând autostrăzii A7, urmează să fie aprobați indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Podul de la Ungheni va fi mutat în avalul râului Prut, ca urmare a unei suprapuneri cu o arie naturală protejată. Din acest motiv, segmentul A8 Ungheni-Iași-Lețcani va face obiectul unui proiect distinct, ieșind din varianta PPP și trecând în administrarea CNAIR, li s-a mai spus reprezentanților celor patru asociații. Asociațiile care promovează construirea autostrăzilor Moldovei vor continua monitorizarea și implicarea activă în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor mai sus menționate, a dat asigurări Dorin Dobrincu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele