USR: Bugetul adoptat vineri are un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei față de cel din 31 ianuarie

82
3 minute de lectură

USR atrage atenția că proiectul de buget adoptat vineri de guvernul Dăncilă și publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă are un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei decât cel publicat în 31 ianuarie.

”Continuăm glumele cu PSD: Deficitul! Cât e deficitul? În primul proiect era mai mic, cu 1,3 miliarde de lei decât în proiectul care a fost trimis astăzi în Parlament. Cum e posibil ca într-o săptămână, cifrele să se schimbe atât de mult? Simplu, pentru că sunt cifre false în buget. O creștere economică falsă, un deficit fals, o absorbție falsă de fonduri europene, o rată de colectare falsă”, scrie USR pe pagina sa de Facebook.

Noul proiect de buget are un deficit de 36,157 miliarde de lei, cu 1,3 miliarde de lei mai mare față de cel publicat la sfârșitul lui ianuarie, care era de 34,857 miliarde de lei.

„Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 258.735,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei“, prevede proiectul adoptat vineri.

” Cum e posibil ca într-o săptămână, cifrele să se schimbe atât de mult? Simplu, pentru că sunt cifre false în buget. O creștere economică falsă, un deficit fals, o absorbție falsă de fonduri europene, o rată de colectare falsă. 
Ce înseamnă de fapt deficitul și de ce este important? Deficitul e diferența între veniturile și cheltuielile statului. Vom fi pe minus cu 36.156,8 milioane lei. PSD majorează an de an datoria noastră ca țară”, mai scrie USR pe pagina sa de socializare.

„Orlando Teodorovici trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget, mai ales că în spatele acestor cifre sunt oameni, sunt persoane cu dizabilități cărora le-au fost tăiate alocările bugetare, sunt investiții publice pe care mediul rural le așteaptă cu sufletul la gură, nu sunt doar cheltuieli pentru acești aristocrați bugetari care primesc cu 20% în plus la salariu și nu sunt doar pentru cei care primesc pensii speciale“, a spus Cristina Prună, liderul deputaților USR. „Ministrul Orlando Teodorovici ar trebui să fie în fiecare minut de dezbateri în Parlament, să ne explice ce a fost în mintea lui atunci când a crescut acele cheltuieli cu 1,3 miliarde. Vedem aceeași atitudine, Guvernul trimite pe repede înainte Parlamentului. De ce au mai trimis la Parlament? Au avut trei luni de zile, fac ultimele modificări peste noapte și ne trezim cu tot felul de cifre care pot să ne ducă într-o criză a finanțelor publice”, a mai spus Prună.

Bugetul adoptat vineri:

Bugetul publicat pe 31 ianuarie

Calendarul adoptării bugetului

Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019, transmite Mediafax. Amendamentele vor fi depuse până luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentarii vor putea depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00.

Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele