Nicolas Maduro închide frontiera Venezuelei cu Brazilia

20
Foto: Getty Images/Guliver

Președintele contestat al Venezuelei, Nicolas Maduro, a decis să închidă frontiera cu Brazilia, pe fondul tensiunilor cu privire la ajutorul umanitar din străinătate, pe care liderul de la Caracas îl refuză, relatează CNN.

Maduro ia în calcul și închiderea frontierei cu Columbia, decizie ce ar izola aproape complet teritoriul Venezuelei, țară ce se confruntă cu o criză economică extrem de gravă.

Într-un discurs televizat, Maduro a anunțat ieri închiderea frontierei cu Brazilia și a avertizat asupra unei eventuale încercări de a forța aducerea de ajutoare umanitare. „Nu vreau să iau o astfel de decizie, dar nu exclud nici închiderea frontierei cu Columbia“, a spus el.

Ajutoarele umanitare din străinătate sunt în prezent aduse în Brazilia și Columbia, la cererea liderului opoziției și președintele interimar autoproclamat, Juan Guaido. Deși anul trecut a acceptat ajutorul umanitar din partea Națiunilor Unite, Maduro se opune noilor ajutoare pe care le consideră „o provocare“ din partea opoziției.

Națiunile Unite și Crucea Roșie au criticat politizarea ajuntoarelor umanitare. „Distribuția ajutoarelor se face după principii umanitare, independent de obiectivele politice sau militare“, a spus Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU.

De la declanșarea crize politice, numeroși protestatari i-au cerut lui Maduro să permită intrarea în țară a ajutoarelor.

Demersurile lui Guaido sunt în mare parte afectate de faptul că armata continuă să-i fie loială lui Maduro, în pofida îndemnului Administrației Donald Trump de a se alătura opoziției.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele