„Nu ne vindem țara”, versiunea de la antipozi

Străinii nu mai pot cumpăra case în Noua Zeelandă. Măsura adoptată de Parlament este menită să reducă din curba ascendentă a prețurilor din domeniul imobiliar.

90
4 minute de lectură

După nouă ani la putere, guvernul conservator al Noii Zeelande a fost înlocuit cu unul de stânga. Se întâmpla anul trecut, iar în campanie una dintre cele mai aprige dezbateri s-a purtat în jurul temei fierbinți a prețului locuințelor.

„Ne-am săturat să fim chiriași în propria țară”, au clamat laburiștii în campanie, un slogan care s-a dovedit câștigător. Și iată că acum au trecut la fapte. Legea prin care străinii nu mai pot cumpăra case în Noua Zeelandă a fost adoptată săptămâna trecută, cu un scor altminteri strâns: 63 la 57.

Sunt și excepții, dar limitate. Străinii pot investi de pildă într-un apartament dintr-un complex rezidențial aflat în construcție. Sau îți poți lua totuși o casă cu vedere la ocean dacă ești din Australia sau Singapore – state cu care Noua Zeelandă are acorduri de liber schimb. Regula îi vizează mai ales pe bogătașii lumii care văd în Noua Zeelandă, în mod îndreptățit de altfel, un rai al frumuseților naturale – marine, montane, glaciare – ferit de conflicte, poluare și corupție. Iar laburiștii tocmai au considerat că ei sunt cei ce alimentează majorarea prețurilor la locuințe. Dar este chiar așa?

Potrivit statisticilor oficiale, în cel de-al doilea trimestru al anului, când legea nu fusese încă adoptată, 3,3% din achizițiile imobiliare din Noua Zeelandă au fost făcute de străini. Cei mai mulți cumpărători au fost chinezi, urmați de australieni. Un procent mai degrabă mic, care nu pare capabil să influențeze major piața. Iar cumpărătorii grei, cum ar fi cofondatorul PayPal Peter Thiel, obțin fără probleme cetățenia neozeelandeză dacă-și doresc totuși o proprietate înQueenstown Lakes District.

Și totuși, aceleași statistici arată că unu din patru neozeelandezi adulți e proprietar, comparativ cu unu din doi în 1991. Iar un raport The Economist din 2017 plasează Noua Zeelandă pe primul loc în lume în topul țărilor cu cele mai puțin accesibile prețuri la locuințe. Prețul mediu al unei locuințe în Noua Zeelandă era la jumătatea anului 2018 de 360.000 de dolari americani, cu o majorare în cazul celui mai mare oraș al țării, Auckland, de 75% în ultimii patru ani. Care e motivul acestor tendințe care clar nu avantajează electoratul laburiștilor?

„Xenofobie inutilă”

Specialiștii aduc în calcul dobânzile mici practicate de bănci. Dobânzile mici duc la un număr mai mare de clienți care își permit un credit ipotecar, ceea ce însă induce și majorarea prețurilor caselor. Este vorba apoi de numărul limitat de locuințe pentru cei cu venituri modeste. Iar în al treilea rând, în ecuație intervine și imigrația, care, iată, nu e un apanaj al emisferei nordice.

Guvernul condus de Jacinda Ardern, cea mai tânără femeie premier din istoria țării, a anunțat că, în paralel cu legea adoptată, va construi 100.000 de locuințe sociale în următorii 10 ani. Economiștii au punctat că cele două măsuri nu se leagă, ținerea afară a bogătașilor neavând de-a face cu investițiile necesare pentru ca oamenii de rând să-și permită o casă. „Nu va exista niciodată o piață pentru săraci”, spun ei, „niciodată nu e profitabil să le construiești locuințe pe care aceștia să și le permită.”

Legea care le interzice străinilor să cumpere case în Noua Zeelandă a fost criticată de FMI încă de când era în stadiu de proiect. „Este o lege discriminatorie”, a spus Fondul într-un comunicat. Iar șeful misiunii FMI – căci și neozeelandezii au așa ceva – a declarat că interdicția este o „măsură radicală”, care ar putea trimite semnale negative investitorilor străini. Bineînțeles, și opoziția a vorbit de „xenofobia” acestei măsuri. E totuși prea devreme să aflăm cine are dreptate. Deocamdată, prețurile s-au mai calmat, dar nu putem încă vorbi de o tendință. În orice caz, un lucru e sigur acum: nici bogații nu mai ajung așa ușor în raiul de la antipozi.

Noua Zeelandă

  • ●  4,9 milioane locuitori
  • ●  74% europeni, 15% maori, 11% asiatici
  • ●  268.000 km2
  • ●  PIB anual (PPP) pe cap de locuitor: 40.000 dolari SUA
  • ●  Monarhie constituțională parlamentară
  • ●  Șeful statului: Regina Elisabeta a II-a
  • ●  Premier: Jacinda Ardern, partidul laburistSursa: BBC Country Profile

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele