Nu sunt așteptate modificări ale dobânzilor de politică monetară în Polonia și România

Astăzi și mâine vor avea loc în România și Polonia întâlnirile comitetelor de politică monetară ale celor două bănci centrale. Analiștii economici ai Erste Bank (cea care deține BCR), nu se așteaptă însă la adoptarea vreunor modificări cu privire la nivelul dobânzilor de politică monetară.

29
1 minut de lectură

Inflația mai mare decât cea preconizată, înregistrată în februarie în România (3,8% vs. 3,4%) ar putea conduce la o serie de discuții cu privire la o posibilă înăsprire a politicii monetare (în sensul unei creșteri a dobânzii de referință) în țara noastră. Eliminarea legăturii dintre taxa pe activele bancare și ROBOR restabilește posibilitățile de manevră ale Băncii Naționale pe piața monetară.

În Polonia, rata inflației este încă foarte scăzută (a ajuns la un nivel de 1,7% în martie), astfel încât orice comentarii, legate de o posibilă modificare a ratelor de dobândă ar fi mai degrabă legate de riscurile cu privire la recenta relaxare fiscală.

Pe de altă parte, azi vor fi anunțate rezultele definitive ale evoluției PIB-ului Cehiei pentru trimestrul 4 din 2018 (2,9% an/an – estimare), ceea ce ar trebui să confirme o contribuție puternică a investițiilor publice la creșterea economică. Aceasta reprezintă, de fapt, un risc ridicat pentru creșterea PIB în Republica Cehă în trimestrul 1 din 2019, datorită efectului de bază.

De asemenea, vineri se așteptă publicarea rezultatelor privitoare la vânzările cu amănuntul pentru luna februarie pentru Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și România. Analiștii economici ai Erste Bank se așteptă la creșteri cuprinse între 4% și 7%.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele