Numărătoare inversă către 9, 20, 26 mai

78
6 minute de lectură

Vacanţa de Paşti şi de 1 mai, atât de apropiate în 2019 încât s-au aruncat repede „punţi” de legătură între ele şi spre weekend-ul următor, până la cele 9-10 zile libere, sărbătoreşti, liniştite, nu stinge nimic din marele conflict politic al perioadei. E doar o întrerupere, un soi de armistiţiu. Confruntările se vor relua, bombele vor exploda una după alta. Până pe 26 mai, când românii vor vota şi voturile se vor număra.


Numărătoarea inversă indică un răgaz alarmant de scurt pentru cei care ştiu că urmează naufragiul. Mica echipă rămasă la conducerea PSD face mişcări panicate, cu gândul, înainte de orice, la libertatea individuală, la „problemele din justiţie”. Pe 20 mai e programată o nouă rundă, posibil ultima, a apelului lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive din Teleorman, poate chiar cu pronunţarea sentinţei. Iar perspectiva prăbuşirii de la guvernare, înainte ori după europarlamentare, când nu vor mai avea la dispoziţie pârghiile de putere, de şantaj, de cumpărare a complicităţilor, îi îngrozeşte pe împricinaţi.

Sperând să mai poată strâmba, pe ultimii metri, legile în aşa fel încât abuzurile şi actele lor de corupţie să nu mai fie pedepsite, şi-au demis ministrul de Justiţie, ultraobedient, dar conştient că încălcarea gravissimă a democraţiei nu va rămâne fără consecinţe, şi au adoptat într-o clipită scandaloasele modificări ale Codurilor penal şi de procedură penală care i-ar scăpa de sentinţe şi de detenţii. Ar fi avut mare nevoie de un înlocuitor de ministru care să-mpingă spre adoptarea-fulger în guvern a reglementărilor salvatoare. Manevrele în acest sens au eşuat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de înlocuire şi nici nu s-a putut face „restructurarea” cabinetului în Camera inferioară a Parlamentului, unde coaliţia PSD-ALDE nu mai controlează majoritatea decât cu sprijinul UDMR, care n-a acceptat formula. A rămas speranţa în aplicarea noilor Coduri, dar opoziţia le-a blocat deja, sesizând Curtea Constituţională, deci va mai dura. Or, nu prea mai e timp până pe 20 mai, până pe 26…

Că am ajuns la confruntarea finală, decisivă s-a înţeles și din spusele preşedintelui Iohannis, după declanşarea referendumului prin care cere populaţiei să respingă încălcarea statului de drept şi – în termeni explicit-politici, cu indicarea directă a vinovaţilor – să condamne PSD ca partid corupt şi antidemocratic. Două episoade îngrozitoare sugerează cât de teribile sunt presiunile pe care majoritatea de guvernare le exercită în culise, în instituţiile statului, în aceste momente de panică de dinaintea colapsului: pe 15 martie s-a sinucis un procuror timişorean, fost şef al filialei locale a DNA, pare-se că vizat de un control al Inspecţiei Judiciare; iar vineri 26 aprilie şi-a luat viaţa o procuroare a Parchetului General, fostă purtătoare de cuvânt a Ministerului public, printre colegii săi circulând ipoteza că prin ea ar fi fost vizat „un alt procuror”.

Partenerii noştri europeni susţin în continuare ferm statul de drept. Liderii Comisiei şi numeroase alte voci cu greutate de pe Continent au blamat noile modificări ale Codurilor. Surse de la Bruxelles afirmă că documentele de activare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii, pentru penalizarea ţării noastre, ar fi pregătite. După severele diagnostice deja aplicate asaltului PSD-ALDE-UDMR asupra justiţiei, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia a vizitat Bucureştiul în perspectiva următoarei evaluări. Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, a condamnat la rândul său modificarea Codului penal de către „socialişti (PSD-ALDE)” (cu delimitarea ideologică de rigoare) astfel încât liderul şi alţi politicieni să nu mai răspundă pentru greşelile comise. În plus, Daul a calificat drept „de necrezut” faptul că normele UE sunt încălcate chiar de către statul care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului, ceea ce ar fi obligat guvernul de la Bucureşti să fie „un model al respectării valorilor europene”.

În paralel, grupul parlamentar ALDE de la Strasbourg a anunţat excluderea reprezentanţilor ALDE România.

Mai e timp foarte-foarte puţin şi până joi 9 mai, practic doar 3 zile de la revenirea din vacanţă, luni 6. De Ziua Europei se va desfăşura la Sibiu sesiunea specială a Consiliului European, reuniunea şefilor de state şi de guverne, preşedinţi şi premieri, sub patronajul lui Iohannis, practic la el acasă, în oraşul său natal, pe care l-a condus ani buni ca primar, generând o admirabilă dezvoltare. Elita politică a Vechiului Continent se va afla acolo, în frunte cu preşedintele Consiliului şi cu cel al Comisiei Europene, secondaţi de echipele lor. Jean-Claude Juncker, premierul Uniunii, a stabilit reuniunea încă din 2017, ca semn de preţuire, prietenie şi susţinere politică a lui Iohannis, care-şi asumase rezistenţa faţă de asaltul declanşat atunci de coaliţia PSD-ALDE contra justiţiei. Va fi un moment de mare greutate simbolică, echivalent cu o declaraţie a Europei în favoarea democraţiei româneşti, şi un triumf personal al lui Iohannis. Şi asta în plină campanie pentru scrutinul din 26 mai, cu previzibilă contribuţie asupra rezultatului, ca şi, peste alte 6 luni, asupra prezidenţialelor.

Sub imperiul fricii, al panicii gândeşti tulbure şi iei decizii proaste. Pentru contracararea evenimentului din 9 mai, care… nu va putea fi nicicum contracarat, liderul PSD Dragnea lansase ideea unui mare miting electoral la Iaşi, unde a fost recent huiduit. I s-a spus că ideea n-ar fi strălucită. De Paşti şi de 1 mai nu par să se fi făcut pregătiri. În schimb a fost afişat spre dezbatere publică un proiect normativ care ar interzice participarea preşedintelui Iohannis la campania pentru referendumul declanşat de el însuşi. Evident, nu mai e timp pentru aplicarea unei asemenea năstruşnicii. Pe deasupra, campania a demarat deja, regulile ei sunt stabilite prin lege şi nu se pot schimba în timpul jocului…

Ce să mai inventeze ca să se salveze?!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele