
În primul trimestru din 2019 aportul de capital social străin a fost de doar 135 milioane de lei (27 de milioane de euro), conform datelor oferite de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Suma reprezintă o scădere semnificativă (de 93%) față de media aportului de capital social străin din primul trimestru al ultimilor cinci ani de 2 miliarde de lei (cca. 450 milioane de euro). Cele 135 de milioane de lei aduse ca aport la capitalul social al companiilor străine în primul trimestru din 2019 reprezintă cea mai redusă sumă înregistrată vreodată si este pentru prima dată când soldul capitalului social dintr-un trimestru nu reușește să atingă pragul de un miliard de lei. Recordul negativ anterior a fost înregistrat în primul trimestru al anului 2011, când capitalul nou adus în companiile străine a fost de 1,5 miliarde de lei.
Per total, capitalul social al companiilor cu participare străina a ajuns la 177,3 miliarde de lei la finalul lunii martie din 2019 (echivalent a 48,2 mld. euro).
În plus, luna ianuarie 2019 a înregistrat o premieră nedorită: primul sold negativ din ultimii cinci ani în ceea ce privește intrările și ieșirile aferente aportului/retragerilor de capital social străin.
Suita de recorduri negative menționate mai sus are în principal, ca explicație, instabilitatea legislativă introdusă de OUG 114/2018 la sfârșitul anului trecut, măsură de natură a alunga investitorii atât prin prisma prevederilor adoptate, cât și prin modul de adoptrare al acestora (OUG dată fără nicio consultare cu mediul de afaceri, fără respectarea niciunui termern prevăzut de Codul de procedură fiscală etc.).