O echipă israeliană privată va lansa o misiune pe Lună

23

O echipă de oameni de știință din Israel va lansa, săptămâna aceasta, prima misiune pe Lună cu capital privat. O sondă va fi trimisă pe satelitul natural al Pământului pentru a colecta date de pe suprafața acestuia.

Botezată Beresheet (Geneză), sonda de 585 de kilograme va fi lansată vineri, din Florida, la bordul unei rachete SpaceX de tip Falcon 9. Misiunea are ca scop măsurarea câmpului magnetic al Lunii, pentru a înțelege mai bine cum s-a format satelitul, relatează The Guardian.

De asemenea, sonda va depozita o „capsulă a timpului“ cu fișiere digitale ce vor include texte biblice, desene realizate de copii, imnul național al Israelului, un steag alb-albastru, precum și memorii ale unui supraviețuitor al holocaustului. Aceste date „vor fi pe Lună pentru totdeauna“, a comentat Yonatan Weintraub, co-fondatorul SpaceIL, organizația care a realizat proiectul.

Deși nu este vorba de o inițiativă guvernamentală, corporația de stat Israel Aerospace Industries (IAI) s-a alăturat proiectului în calitate de partener. Dacă misiunea va fi un succes, Israelul va deveni a patra țară, după Rusia, Statele Unite și China, care pune un vehicul pe suprafața Lunii.

„Este cea mai ieftină aeronavă care încearcă o astfel de misiune“, se arată într-un comunicat al IAI. Se estimează că Beresheet va ajunge pe Lună la 11 aprilie.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele