DNA, îngrijorată de modificarea legilor justiției prin ordonanță de urgență

108
3 minute de lectură

Direcția Națională Anticorupție și-a exprimat miercuri îngrijorarea față de modificarea, prin ordonanță de urgență, a celor trei legi ale Justiției.

„Având în vedere proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a celor trei legi ale Justiţiei, aprobate cu câteva luni în urmă de către Parlament, DNA îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia şi atrage atenţia asupra blocării activităţii. Proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanţii magistraţilor, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeaşi zi în care ordonanţa a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanţă deosebită, care vor afecta semnificativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti”, spune DNA într-un comunicat remis presei miercuri.

Procurorii anticorupție constată că modificările făcute miercuri de guvern și anunțate de ministrul Justiției Tudorel Toader nu sunt justificate de nicio urgență.

”Nu există nicio urgenţă şi nicio situaţie extraordinară care să justifice adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor prevederi referitoare la eliberarea din funcţie a magistraţilor. Singura urgenţă în acest sens ar putea fi constituită de intenţia de a influenţa proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În acelaşi sens, nu există nicio urgenţă referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, procurorii anticorupție atrag atenția că decizia ca numirea procurorilor cu funcţii de conducere să fie făcută de plenul Consiliului Superior al Magistraturii și nu de Secția de procurori, ca în prezent, reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor, stabilit de parlament prin modificările recente aduse legilor justiţiei şi însuşit de Curtea Constituţională.

„Nu există nicio justificare pentru ca Guvernul să răstoarne un principiu stabilit de Parlament. Eliminarea condiţiilor de vechime pentru numirea în funcţii de conducere creează posibilitatea ca persoanele care vor îndeplini aceste atribuţii să nu deţină experienţa necesară exercitării corespunzătoare a atribuţiilor”, spune DNA.

De asemenea, interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere va bloca activitatea DNA şi o va pune în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale, avertizează spune DNA.

„În mod real, indiferent ce procedură de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019. Precizăm că, între alte atribuţii pe care le are, procurorul şef secţie conduce şi controlează activitatea întregului personal din cadrul secţiei, verifică rechizitoriile întocmite de procurorii din subordine (inclusiv cele întocmite de procurorii şefi ai serviciilor teritoriale, soluţionează plângerile formulate împotriva măsurilor procesuale luate şi a soluţiilor dispuse de procurori). În plus, procurorul şef al Secţiei judiciare sprijină pregătirea temeinică a procurorilor pentru şedinţele de judecată şi poate participa chiar acesta la judecarea cauzelor în care instanţa a fost învestită de DNA prin rechizitoriu”, se menţionează în comunicat.

DNA mai subliniază că prin  introducerea posibilității de eliberare din funcție a magistraţilor pe motiv de neîndeplinire a condiţiei de bună reputaţie, fără garanții privind modul în care se poate exercita această atribuţie de către secţiile CSM, se aduce atingere independenţei magistraţilor, care ar putea fi supuşi unor forme de presiune.  

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele