Patru eurodeputaţi, reţinuţi în timpul unui protest faţă de prezenţa armelor atomice SUA în Europa

1 minut de lectură

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi astăzi, după ce au pătruns într-o bază militară din Belgia pentru a protesta faţă de prezenţa armelor nucleare americane pe teritoriul Europei.

Trei eurodeputaţi ecologişti – Molly Scott Cato, Michèle Rivasi şi Tilly Metz – au afişat pe o pistă a Bazei militare Kleine Brogel, în estul Belgiei, o banderolă prin care cereau să nu existe arme atomice în Europa. Cei trei au fost reţinuţi pe loc.

Un alt europarlamentar, Thomas Waitz, a fost reţinut la o demonstraţie organizată în faţa bazei militare, împreună cu alţi 11 activişti din grupul belgian Acţiune pentru Pace (Agir pour la Paix).

Eurodeputaţii „au simţit că este urgent să transmită un mesaj puternic în contextul actualelor acţiuni de contestare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) de către Statele Unite şi Rusia“, a declarat un purtător de cuvânt, citat de Mediafax.

Grupul Verzilor şi al Alianţei Europene Libere din Parlamentul European a transmis: „În contextul amplificării tensiunilor nucleare pe plan internaţional, eurodeputaţii au decis să treacă la acţiuni, să alerteze publicul şi să aducă problema dezarmării nucleare în centrul agendei europene. Acţiunea lor se axează pe trei solicitări: retragerea bombelor nucleare din Europa, ratificarea Tratatului pentru Interzicerea Armelor Nucleare de către toate ţările membre UE şi crearea unei zone fără arme atomice în Europa“.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele