O măsură a Guvernului francez ce limita protestele „Vestelor galbene“, declarată neconstituțională

48
2 minute de lectură

Consiliul Constituțional al Franței a decis joi că o măsură ce le-ar fi permis autorităților să le interzică cetățenilor să protesteze, un element-cheie al planului Guvernului de a înăbuși protestele mișcării „Vestele galbene”, este neconstituțională.

Măsura este prevăzută în cadrul unei legi privind protestele, ce a fost adoptată la 12 martie. Consiliul a ajuns la concluzia că propunerea le-ar fi dat autorităților „flexibilitate excesivă“ pentru justificarea interdicției de a protesta. Această propunere a fost inspirată din măsurile ce se aplică pe stadioanele de fotbal, dar criticii acestei idei susțin că îngrădește dreptul la liberă exprimare și libertatea de asociere.

Alte măsuri prevăzute în lege, cum ar fi înăsprirea pedepselor pentru organizatorii de proteste neautorizate sau pentru cei care își acoperă fețele în timpul protestelor violente, au fost aprobate de Consiliu. Astfel, manifestanții care nu respectă interdicțiile privind protestele vor risca de acum pedepse cu până la șase luni de închisoare și amenzi de până la 7.500 de euro. Cei care își acoperă fețele în timpul protestelor riscă amenzi de până la 15.000 de euro.

Noua lege conferă polițiștilor dreptul de a percheziționa persoanele și autoturismele acestora pentru a-i împiedica să aducă obiecte ce ar putea fi folosite ca arme.

Forţele de ordine din Franţa au intervenit în multe situaţii pentru dispersarea manifestanţilor violenţi. Mişcarea „Vestele galbene“ a organizat o serie de proteste faţă de majorarea preţurilor la carburanţi şi faţă de erodarea nivelului de trai.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele