Scrisoare emoționantă a rudelor jurnaliștilor uciși, trimisă Consiliului UE. Credibilitatea Uniunii depinde de numirea lui Kovesi

640
6 minute de lectură


Rudele jurnaliștilor uciși de grupuri mafiote asociate cu lideri politici din Malta și Slovacia au scris o scrisoare Consiliului Uniunii Europene în care cer ca Laura Codruța Kovesi să primească susținere pentru poziția de procuror-șef european.

“De Ziua Internațională pentru Aflarea Adevărului în cazul Crimelor împotriva Jurnaliștilor, Consiliul UE trebuie să observe că nepedepsirea deselor atacuri asupra presei  încurajează violența împotriva jurnaliștilor. 

Dar această violență este încurajată și de realitatea că faptele de corupție și infracțiunile pe care jurnaliștii le supun atenției publicului, rareori sunt urmate de o acțiune juridică, iar asta încurajează și ea violențele asupra jurnaliștilor. Eșecul de a ancheta crimele pe care jurnaliștii le expun duce la eșecul de a preveni asasinarea lor. Știm acest lucru din experiență. 

Colapsul staului de drept din țările noastre, Malta și Slovacia, a dus la uciderea membrilor familiei noastre, Daphne Caruana Galizia și Ján Kuciak. Aceste eșecuri ale sistemelor de justiție din țările noastre amenință și în prezent desfășurarea investigațiilor în cazul uciderii rudelor noastre.

La numirea primului șef al Procuraturii Europene, Consiliul trebuie să facă acum o alegere care, fie va da importanța pe care o merită această instituție, fie o va lăsa fără nicio semnificație. 

Solicităm Consiliului să aleagă candidatul cel mai curajos și mai potrivit pentru această slujbă, o femeie făcută din același aluat ca Daphne și Ján: e vorba de Laura Codruța Kövesi. 

Doamna Kövesi este candidatul cel mai calificat și s-a arătat dispusă să acționeze atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru au eșuat, un test pe care niciun alt candidat la această funcție nu l-a trecut. 

Uniunea Europeană nu mai poate să presupună că statele membre vor apăra statul de drept și vor lupta împotriva corupției din proprie inițiativă. 

Daphne și Ján au cerut cu toate puterile lor ca infractorii despre care au scris să fie urmăriți penal, dar au rămas liberi. De fapt, imunitatea în fața urmăririi penale i-a încurajat pe infractori să se transforme în asasini, aceștia operând în grupuri infracționale transfrontaliere complexe care ar trebui să intre în atenția Parchetului European.

Doamna Kövesi știe ce e de făcut pentru a preveni alte asasinate ale jurnaliștilor care investighează corupția, spălarea banilor și frauda fiscală gravă. 

Știm că aceste candidaturi devin jetoane într-un joc de negocieri politice între statele membre, dar spălarea banilor și corupția autorităților naționale reprezintă o chestiune serioasă de securitate transfrontalieră care nu poate face obiectul unui compromis politic.

România se opune candidaturii doamnei Kövesi și face lobby pentru un alt candidat. Alegerea altui candidat în afara doamnei Kövesi ar semnala cetățenilor europeni că Uniunea Europeană promovează un fals sentiment de armonie în ce privește protecția drepturilor fundamentale ale propriilor cetățeni. 

Alegând-o pe doamna Kövesi înseamnă, cu adevărat, transmiterea mesajului că nu există loc de compromis în lupta împotriva corupției.

Noi suntem victime ale eșecului în lupta împotriva corupției, eșec care a dus la mașini capcană aruncate în aer și gloanțe înfipte în cap.

Solicităm Consiliului să protejeze și să le ofere putere unor oameni curajoși cum ar fi soția și mama noastră, fiul și fratele nostru și, într-adevăr, a unor oameni precum doamna Kövesi. 

Parlamentul European a stabilit că doamna Kövesi are cele mai bune calități pentru a conduce Parchetul European.  Experții independenți au pus-o pe primul loc. Ea are sprijinul nostru și sperăm să ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră. Am fi recunoscători dacă ați putea transmite această scrisoare trio-ului Președenției Uniunii Europene”.

Semnează: Jozef Kuciak și familia sa, Petru, Matei, Andrei și Paul Caruana Galizia

Jan Kuciak, 27 de ani, un jurnalist deinvestigațiedin Slovacia, un stat membru al Uniunii Europene cu o populatie de cinci milioane de locuitori, a fost ucis alături de prietena lui, în martie 2018. Asupra lor s-au tras mai multe gloanțe în timp ce se aflau în apartamentul lor în apropiere de Bratislava.

Jan Kuciak, alături de iubita sa. Amândoi au fost uciși cu focuri de armă în apartamentul lor din apropiere de Bratislava, Slovacia

Jan Kuciak lucra pentru cel mai mare site de stiri din Slovacia, Aktuality.sk. Jurnalistul colabora cu Centrul Ceh pentru Jurnalismul de Investigatie, Investigative Reporting Project Italy, dar si cu Proiectul de Investigare a Crimei Organizate si a Coruptiei, o rețea internațională formată din jurnaliști de investigație. Ancheta la care lucra nu a fost finalizata, dar a fost publicata, iar in ea, jurnalistul arăta existența unor legaturi dintre mafia italiană Ndrangheta și guvernul slovac.

Moartea lui a provocat o adevărată revoltă populară în Slovacia, revoltă care a adus-o la putere pe Zuzana Caputova, o activistă împotriva corupției care a câștigat alegerile de săptămâna trecută.

Daphne Caruana Galizia a fost cel mai important jurnalist de investigație din Malta. Uciderea ei a provocat o adevărată tragedie națională

Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, a fost ucisă de explozia unei mașini capcană. Jurnalista din Malta investiga mai multe cazuri de corupție din mica insulă din Marea Mediterană. La mai bine de un an și jumătate de la uciderea sa încă nu se știe prea bine ce s-a aflat în spatele acestei crime.

Această scrisoare a rudelor jurnaliștilor de investigație uciși de rețele mafiote asociate cu lideri politici ridică extrem de mult miza numirii Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE pe acest subiect s-au blocat, fiind amânate pentru o dată neprecizată. 

În joc este acum credibilitatea instituțiilor europene în ochii propriilor cetățeni. Ratarea de a transmite un mesaj tranșant împotriva corupției va determina o criză de identitate a instituțiilor europene, criză care poate provoca un dezastru mai mare ca Brexit-ul.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele