O treime din cheltuielile românilor merg spre taxe

Românilor le rămân 627 lei lunar pe gospodărie. (241 RON/persoană).

2 minute de lectură

Veniturile lunare totale medii au fost de 4608 lei pe gospodărie şi de 1772 lei pe persoană în trimestrul IV 2018, în termeni nominali, în vreme ce cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în același interval de timp, în medie, de 3981 lei lunar pe gospodărie (1531 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,4% din nivelul veniturilor totale, arate datele publicate de Institutul Național de Statsitică (INS). Astfel, dacă ar dori să economisească, românii ar putea pune deoparte doar 241 de lei de persoană (circa 14% din totalul veniturilor).

Veniturile băneşti obținute de o gospodărie din România au fost, în medie, de 4243 lei lunar pe gospodărie (1632 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 365 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană), conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statsitică (INS). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au constituit sursa cea mai importantă (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (17,9%), veniturile din agricultură (1,6%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,1%), cele din proprietate şi vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%) precum şi veniturile în natură (7,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).

În ceea ce privește cheltuielile efectuate de gospodării, principalele destinaţii ale cheltuielilor sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii (60,8%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor (32,4%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele