Procedurile pentru desemnarea comisarului european din partea României au fost ca o hârtie de turnesol: PSD și-a arătat buzunarele grele de lingouri, iar UE i-a arătat că este la curent ce-i cu ele. Deci a cerut proveniența aurului. Asta, așa, să se știe că nu e nimeni nerod, iar europarlamentarii, chiar și născuți la mii de kilometri de leagănul mioritic, își fac temele.
Dincolo de rușinea de a avea în Palatul Victoria un magazioner în salopetă, care nu pricepe nimic din exigențele postului de comisar european (cum ar putea?), avem toate motivele pentru a afirma că partidul care conduce România și-a imaginat că Uniunea Europeană e un Teleorman ceva mai mare.
Cititorilor care sunt sensibili la acest tip de abordare și reclamă că nu trebuie aruncată anatema teleormanizării asupra tuturor cetățenilor acestui județ, le spun ceva: au dreptate, dar eu vorbesc despre o categorie, despre fenomenul baronizării, unde exemplul cel mai bun rămân falangele domnitoare și apucăturile ultimilor ani. Căci, să recunoaștem, Teleormanul, confiscatul Teleorman, nu cel frumos, nu cel liber cu mari eforturi, rămâne emblematic. Dacă aveți dubii, vă invit să urmăriți încă o dată primul episod din serialul Pro TV – „România, te iubesc” – „Județe la stăpân” – Teleorman! Sau reportajul realizat de jurnalistul german Paul Arne Wagner despre județul în cauză. Jurnalistul a fost săltat de Jandarmerie din Piața Victoriei, în timp ce mii de oameni protestau față de modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR Codurilor Penale. Vă amintiți, da?
Țeapă roșie la Bruxelles
Când a fost evident că Rovana Plumb are probleme de dosar pe care eurosistemul nu le poate trece cu vederea, experții PSD în consultanță politică s-au grăbit să acuze: opoziția faultează un român! Vezi, Doamne, aceeași opoziție care a ajutat-o pe Kovesi, care a luptat la baionetă contracarând sabotajul real al eurodeputaților PSD aplică un dublu standard. Parcă și-au dorit să fie Plumb respinsă, pentru a folosi această cheie de comunicare. Ce copilărie!
Doar că nu e nimeni nebun. Și nici prost! A o compara pe Kovesi cu Plumb e ca și când ai spune că pe o bancă sunt două fete, deci sunt fetele aceleiași familii. Comunicarea PSD s-a bazat pe un exemplu perfect de sofism, menit să agațe încă niște electorat. Adică, pe un raționament aparent corect, dar fals în realitate.
Da, firește că atunci când am fost întrebați de colegii noștri din EPP cine e Rovana Plumb, am indicat surse de informare relevante. Dar din Comisia JURI nu face parte niciun membru al Delegației EPP România. Ce poziții publice am avut atât colegii mei, cât și eu, despre această chestiune, se știe. Nu retragem nimic. Nominalizarea a fost o rușine. Viorica Dăncilă și-a pus țara într-o situație imposibilă, a prejudiciat grav imaginea României. Mai bine că nu a trebuit să votez. Vă mărturisesc că m-ar fi durut situația de a trebui să resping un cetățean al României. Știți ce crunt este să fii trimis de țara ta pentru a-i reprezenta interesele și să auzi că un om venit din aceeași vatră este zugrăvit în cele mai negre culori? Te simți mic. Asta a reușit să facă Viorica Dăncilă: le-a dat tuturor românilor onești o durere de inimă. Noroc că nici ei nu sunt tâmpiți!
Și când lucrurile păreau că-și revin, cetățenii au așteptat, firește, ca premierul României să bea o gură de apă și să priceapă că Uniunea Europeană nu este Republica de la Videle! Să vină cu o propunere de om competent, decent, fără probleme la dosar, un om care pricepe ce înseamnă stat de drept. Ei, aș! N-o cunoașteți pe Viorica, nu cunoașteți PSD-ul? Onoarea, conștiința înseamnă constrângere! Câți bani faci pe bază de conștiință?
PSD nu mai zboară sub radar
Nu că și-ar fi imaginat cineva că PSD apără democrația și valorile statului de drept. Învățăturile lui Dragnea Liviu Nicolae către oștirea sa sunt sădite adânc în trupul pesedist! Dar prin ignorarea a ceea ce rigorile europene consideră blindat, adică onoarea, pesediștii și-au mărturisit disprețul, lehamitea față de eurosistem. Și mă întreb: o fac din convingere sau pentru că le-a spus cineva să contribuie la creșterea populismului, la înmulțirea sentimentelor eurosceptice, la sabotarea construcției comunitare? Asta-i întrebarea!
Problema este că acest dispreț față de UE, care nu ne cere decât să cheltuim banii pe bază de competență, iar cine nu o face să plătească, ne poate costa scump.
Și mai am o întrebare: de ce trebuie să plătească cetățenii României pentru lehamitea PSD față de banii europeni? Căci acesta este efectul! În loc să se străduiască să priceapă că nu sunt faraoni, că această țară nu le-a fost lăsată moștenire pe persoană fizică lor, ci poporului român, că au ocazia de a face bine comunităților, condamnă românii la subdezvoltare.
Mentalitatea de „mușcă și fugi”, dorința țopârlănească de a avea un câștig imediat sunt o eroare strategică pe care PSD o face cu nonșalanță. Din necunoaștere și lipsă de educație. Dacă ar avea sistemic, nu faptic, mai mult de două clase, pesediștii ar ști că ridicarea comunităților, creșterea nivelului de trai se întoarce. Se traduce prin voturi.
De asta nu mai câștigă PSD Palatul Cotroceni! După ce au realizat că alegerea lui Ion Iliescu reprezintă manifestarea unei traume din care doreau să iasă, dorința de a avea încredere că nu e posibil să parazitezi 1989, românii s-au trezit. PSD nu e decât un cuib de ulii grași care mănâncă, mănâncă, mănâncă.
Numai că una e să mănânci din agoniseala ta, alta e să jumulești vecinii, țara, să furi copiilor plăcinta din mână! Asta se plătește. PSD a avut ocazia să se trezească după euroalegeri, dar a ratat momentul. Iar factura va fi groaznică! ■