OMV ar putea fi sancționată de SUA pentru implicarea în Nord Stream 2

13
2 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Congresul american a convenit asupra unor amendamente la legea apărării naționale care ar forța administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra companiilor implicate în construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2, transmite Mediafax. Printre companiile vizate este și OMV, care în 2004 a cumpărat de la statul român producătorul de petrol și gaze Petrom.

Companiile de pe lista Congresului ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania sau sunt implicate în construcția unui al gazoduct rusesc Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.

Senatorul democrat Jeanne Shaheen, inițiatorul proiectului de lege, a declarat că amendamentele vor transmite „un mesaj inconfundabil, bipartizan, de la Congres către Vladimir Putin, potrivit căruia SUA nu vor sta indiferente în timp ce Kremlinul încearcă să-și extindă și mai mult influența malignă”.

Parlamentarii americani vizează în acest fel blocarea finalizării conductei și operaționalizarea acesteia, în condițiile în care construcția este aproape terminată. Votul final în Congresul american pe proiectul de lege ar urma să fie dat săptămânile acestea, până la încheierea anului.

Printre companiile implicate, pe lângă OMV, mai sunt Royal Dutch Shell, companiile germane Uniper și Wintershall și compania franceză Engie. OMV este un susținător activ al proiectului, în special prin vocea directorului general al companiei, Rainer Seele.

Numărul companiilor care pot să ajute tehnic la construcția gazoductului de apă adâncă este foarte mic și niciuna nu este rusească, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea avea dificultăți în finalizarea proiectului dacă directivele americane vor fi respectate de aceste companii.

Președintele american Donald Trump a criticat frecvent Germania în privința construcției gazoductului, spunând că va ajuta Moscova să “țină Germania captivă”.

Gazoductul prin Marea Baltică Nord Stream 2 va dubla livrările de gaze în Germania la 110 miliarde de metri cubi oferind o rută alternativă către Vest pentru gazele rusești ce vor evita astfel ruta clasică prin Ucraina.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele