ONU: Inegalitatea economică erodează încrederea în societăţile democratice

45
2 minute de lectură

Inegalitatea erodează încrederea în societăţile democratice şi deschide calea pentru regimurile autoritare, arată World Social Report 2020, realizat de un departament al ONU, informează Mediafax.

Documentul constată că soluţiile, care includ o securitate socială solidă, o redistribuire activă a bogăţiei şi protecţia drepturilor lucrătorilor, „au fost recomandate de zeci de ani“, iar naţiunile bogate ale lunii le pot aplica, dar că „elitele economice“ au blocat iniţiativele în multe ţări, între care şi Statele Unite.

Decalajele din SUA sunt cunoscute: cei mai bogaţi 1% din cetăţeni şi-au dublat ponderea în averea naţiunii din 1980. Cei mai bogaţi 400 de americani au acum mult mai mulţi bani decât cei 150 de milioane de americani care reprezintă cei 60 la sută din partea de jos a clasamentului.

În acelaşi timp, salariile lucrătorilor au stagnat chiar dacă s-au conformat solicitărilor şefilor şi acţionarilor. Compensaţia medie a unui director executiv din Top 500 Standard & Poor a fost de 14,5 milioane dolari în 2018, în timp ce angajaţii din producţie şi cei fără funcţii de conducere au câştigat aproximativ 40.000 dolari pe an.

Raportul ONU constată, totuşi, că inegalitatea răspândită este dăunătoare chiar şi pentru persoanele aflate în topul distribuţiilor de venit şi de avere. Societăţile inegale „cresc mai lent şi au mai puţin succes în susţinerea creşterii economice“, arată studiile, şi, întrucât condiţiile economice se deteriorează pentru clasele inferioare şi mijlocii, este posibil să ajungem într-un punct în care o masă critică a populaţiei nu îşi mai poate permite un iPhone sau restul elementelor care marchează economia şi societatea, provocând o recesiune.

Raportul este cât se poate de clar în privinţa dinamicii puterii care stă la baza confruntărilor legate de inegalitate din prezent.

„Cei aflaţi în poziţii de putere tind să capteze procesele politice, în special în contextul inegalităţii ridicate şi în creştere“, se arată în raport. „Eforturile de a reduce inegalitatea vor afecta în mod inevitabil interesele anumitor persoane şi grupuri. La bază, afectează echilibrul de putere“. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele