ONU: Nord-coreenii sunt „blocați într-un cerc vicios al corupției“

46
2 minute de lectură

Nord-coreenii se confruntă cu greutăți majore în încercarea de a-și asigura traiul de zi cu zi și sunt „blocați într-un cerc vicios al neajunsurilor, corupției și represiunilor“, se arată într-un raport al Națiunilor Unite, citat de BBC.

Intitulat „The Price is Right“ (Prețul este corect), raportul a fost realizat în baza intervievării a 214 de fugari din Coreea de Nord, în perioada 2017-2018.

Raportul acuză Guvernul liderului de la Phenian, Kim Jong-un, de proasta gestionare a economiei, fapt de pe urma căruia suferă majoritatea covârșitoare a populației. Traiul de zi cu zi este de asemenea îngreunat de faptul că oficialii cer mită, arată raportul.

Phenianul pretinde că raportul este „motivat politic în scopuri sinistre“.

Conform raportului, prăbușirea sistemului statal de distribuție în anii ‘90 a determinat aproximativ trei sferturi din populație să apeleze la piața neagră, în condițiile în care rațiile nu mai pot asigura supraviețuirea.

„Dacă procedezi cum îți spune statul, mori de foame“, a spus unul dintre nord-coreenii citați în raport.

Aceste piețe funcționează într-o zonă gri a legalității, ceea ce-i face pe oameni vulnerabili în fața autorităților care cer mită.

Cei care încearcă să câștige niște bani „sunt oricând pasibili de arest sau detenție“, iar femeile sunt în mod special vulnerabile.

Raportul ONU critică de asemenea managementul economic al țării sub conducerea lui Kim Jong-un, care și-a succedat tatăl decedat în 2011.

Coreea de Nord susține că neajunsurile economice sunt provocate de sancțiunile economice impuse în contextul programului nuclear militar al Phenianului.

Cu toate acestea, armata continuă să aibă prioritate față de asigurarea de hrană suficientă populației.

Coreea de Nord a răspuns dur la acuzațiile conținute în raportul ONU.

„Aceste rapoarte sunt o invenție deoarece întotdeauna se bazează pe așa-numite declarații ale unor peroane plecate din țară care fabulează pentru a-și câștiga existența sau sunt convinși să o facă în condiții de stres“, a anunțat Ambasada nord-coreeană la Geneva.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele