Organizația teroristă Stat Islamic amenință cu represalii după atacul din Noua Zeelandă

22
2 minute de lectură

Abu Hassan al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al organizației teroriste Stat Islamic, a lansat un apel către simpatizanții rețelei islamiste în care le cere să răzbune atentatul comis de un adept al supremației albe în Noua Zeelandă, în urma căruia 50 de musulmani au fost uciși.

„Scenele de masacru din cele două moschei ar trebui să-i trezească pe cei ce au fost păcăliți și ar trebui să-i încurajeze pe susținătorii califatului să-și răzbune religia“, a afirmat Abu Hassan al-Muhajir, într-o înregistrare audio de 44 de minute, potrivit cotidianului The New York Times.

Al-Muhajir a mai spus că atentatul din Noua Zeelandă, pe care l-a descris drept „războiul cruciaților“ împotriva musulmanilor, ar reprezenta o extensie a luptei împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

Reprezentantul rețelei teroriste a acuzat statele occidentale că au vărsat „lacrimi de crocodil pentru victimele“ atacului din Noua Zeelandă.

Erdogan: Atacul a vizat Turcia

La rândul său, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, susține că atacul din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operațiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca orașul să redevină Constantinopol.

„Acesta nu este un eveniment izolat, este ceva mai organizat“, a declarat luni liderul turc la un eveniment electoral, potrivit cotdianului Yeni Şafak.

„Ne pun la încercare cu mesajul pe care ni l-au trimis din Noua Zeelandă, de la 16.500 de kilometri depărtare“, a adăugat Erdogan, care a invocat atentatul de la Christchurch drept o dovadă a ascensiunii islamofobiei în țările occidentale.

Președintele a mai afirmat că atacatorul a proferat amenințări la adresa sa și a Turciei, și voia să alunge turcii din Istanbul.

„Am fost aici de 1000 de ani și, cu voia lui Allah, vom fi aici până la Apocalipsă“, a declarat Erdogan, adăugând că orașul „Istanbul nu va fi transformat în Constantinopol“, făcând referire la numele bizantin purtat de oraș înainte de cucerirea otomană.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist“, a comis vineri un atac la moschei din orașul Christchurch, împușcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație“ de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă“ și „incitarea la violență“ împotriva musulmanilor.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele