Tudorel Toader, #rezist

Ceea ce părea cronica unei demiteri anunțate s-a terminat în coadă de pește.

322
8 minute de lectură

Ședința PSD care ar fi urmat să îl mazilească pe ministrul Tudorel Toader s-a soldat cu o amânare, în ciuda tuturor semnalelor că soarta îi era pecetluită.

Foto: Bogdan Cristel

Social-democrații au forțat amânarea votului pe moțiunea îndreptată împotriva lui Toader și i-au dat răgaz încă două săptămâni să vină, în sfârșit, cu temele făcute:ordonanța pe modificarea codurilor penale și cea privitoare la completurile de 5 judecători. „În PSD, când ai greşit, îţi dai demisia sau eşti remaniat”, tuna Florin Iordache la adresa lui Toader de la microfonul parlamentului.” Există o stare de nemulțumire pe care n-avem de gând s-o ascundem, în rândul parlamentarilor și nu numai. Lucrurile trebuie tranșate și limpezite într-un fel sau în altul, pentru că au fost declarații contradictorii și din partea domnului ministru Toader, sau neclare, și din partea unor colegi de-ai noștri. Sunt niște decizii luate în Comitetul Executiv Național care trebuie lămurite”, avertiza și Liviu Dragnea. Și totuși, deocamdată Tudorel Toader rezistă. Demiterea lui înainte de europarlamentare și înlocuirea, eventual, cu un personaj mai puțin ezitant în unele privințe nu pare o decizie ușor de luat în coaliție. Plus că, deși recunoaște că portofoliul justiției îi revine PSD-ului, Călin Popescu Tăriceanu este foarte apropiat de Tudorel Toader. E drept însă că, față în față cu hotărârea PSD de a da cât mai rapid răspuns în parlament cererii DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui, și marja de manevră a lui Călin Popescu Tăriceanu se îngustează…

Profesorul venit de la Iași să oblojească rănile după OUG 13

Tudorel Toader a fost soluția cu care PSD-ALDE a înțeles să depășească momentul mai mult decât delicat al Ordonanței 13 și să își atingă totuși scopurile în materie de justiție. Profesor de drept, fost judecător la Curtea Constituțională, fără să fie membru de partid, avea un profil net diferit de predecesorul său, social-democratul Florin Iordache „Circumstanțele sunt deosebite și cred că această mișcare este una bună”, aprecia președintele Iohannis la depunerea jurământului a patru noi miniștri, printre care și Tudorel Toader, exprimându-și încrederea că după criza ordonanței 13 apăreau premisele normalizării situației.

Tudorel Toader a reușit pe parcursul celor doi ani de mandat să pună la grea încercare răbdarea celor din PSD, în frunte cu Liviu Dragnea. În mare parte s-a conformat totuși cerințelor coaliției, chiar dacă în ritmul său inconfundabil și cu unele precauțiuni.

Marea lovitură

Când, în 2017, războiul Dragnea-Kovesi era evident pentru toată lumea, lucrurile au început să se pună în mișcare. Întrebat de prestația lui Kovesi, șeful PSD explica într-o emisiune televizată că e un sfârșit în toate și că cine face rău va plăti. Câteva luni mai târziu, ministrul Tudorel Toader îi făcea șefei DNA o „ievaluare” cu o singură concluzie: trebuie să plece din funcție. Socoteala lui Tudorel Toader nu s-a prea potrivit cu cea a președintelui Iohannis, care nu a vrut să o revoce. Președintele a fost, până la urmă, obligat de Curtea Constituțională să o demită pe Laura Codruța Kovesi. Așa a dat Tudorel Toader una dintre cele mai mari lovituri din cariera sa de ministru. Acum încearcă să aplice modelul și pentru procurorul general, Augustin Lazăr, un alt personaj cu care coaliția PSD-ALDE e certată de o bună bucată de timp. Deocamdată, în acest caz, președintele Iohannis rezistă, iar Augustin Lazăr e încă în funcție.

Teme nefăcute

PSD îl tot așteaptă însă pe Tudorel Toader cu modificarea codurilor penale și revizuirea sentințelor date de completurile de 5 judecători. Codul penal și cel de procedură penală au fost și sunt încă un prilej pentru Tudorel Toader și pentru Liviu Dragnea de a se prinde într-un fel de joc de-a șoarecele și pisca. La scurt timp de la înscăunarea lui Tudorel Toader, liderul PSD își exprima speranța că cele două coduri vor fi gata în această viață. Ministrul justiției a analizat, tăiat și croit modificarea codurilor, dar de cusut și definitivat s-a ocupat comisia parlamentară specială condusă de predecesorul său, Florin Iordache. Unul dintre subiectele cele mai controversate la vremea respectivă a fost definirea abuzului în serviciu, infracțiune pentru care liderul PSD tocmai fusese condamnat. Ministrul justiției a propus o definire mai relaxată a infracțiunii, iar comisia Iordache a definitivat intenția.

Ori de câte ori a avut de-a face cu critici legate de acte normative în domeniul justiției, Tudorel Toader a explicat că parlamentul este cel care legiferează. A făcut-o și în legătură cu modificarea codurilor, chiar în ziua dezbaterilor la moțiunea simplă îndreptată împotriva sa: „Noul Cod Penal şi Cod de Procedură Penală – cu riscul de a repeta şi cu riscul de a deranja, vă reamintesc că de la Ministerul Justiţiei a plecat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală strict în acord cu Directiva privind confiscarea extinsă, respectiv Directiva privind prezumţia de nevinovăţie. Nu mă întrebaţi pe mine pentru ceea ce nu am făcut la Ministerul Justiţiei”.

Tot de la aceste coduri, dar de la modificarea lor încă o dată pe motiv de articole neconstituționale, i se și trag lui Tudorel Toader problemele cu PSD-ul. Parlamentul ar trebui să le pună în acord cu observațiile Curții, dar acest lucru, surprinzător sau nu, nu se întâmplă. Social-democrații susțin că trebuie o ordonanță de urgență care să aprobe textele declarate constituționale, iar legislativul să se ocupe de celelalte. Sunt voci însă care spun că o asemenea procedură e neconstituțională. În plus, ordonanța, chiar dacă ulterior e declarată neconstituțională, odată intrată în vigoare, produce efecte. Fost judecător al CCR și profesor universitar, Tudorel Toader ezită cu ordonanța de urgență pe care unii o suspectează de posibile efecte ascunse în beneficiul unor social-democrați cu probleme în justiție.Și ca lucrurile să fie și mai încurcate, Tudorel Toader a anunțat că a redactat ordonanța privitoare la modificarea codurilor. „Proiectul de ordonanţă pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi transpunerea directivei privind confiscarea extinsă a fost trimis în iulie pe 17 de la guvern la parlament. Între timp, proiectul de ordonanţă a fost actualizat, adică îmbunătăţit şi cu alte soluţii ce fuseseră neconstituţionale. (…) Eu, ca ministru, împreună cu colegii mei de la direcţia de elaborare, redactăm proiectele. Şi le-am redactat, v-am spus. Dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanţă sau de lege nu este în sarcina mea. Problema e , spune premierul Dăncilă, că ea personal nu a văzut-o. Cum nu a văzut nici cealaltă ordonanță la care PSD și Liviu Dragnea țin atât de mult, și anume cea legată de contestația în anulare.

O altă nemulțumire a PSD, cam aceeași atitudine a lui Tudorel Toader… legile justiției, dar mai ales celebra ordonanță 7, care a scos magistrații în stradă, un scandal de care social-democrații nu aveau nevoie. Ministrul justiției spune că prin ordonanță nu a făcut decât să facă operațională secția de anchetare a magistraților, de a cărei înființare e responsabil… parlamentul.M-am prezentat la Comisia specială, timp de 50 de minute am prezentat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției (…) și un draft pe 18 pagini pentru solicitarea Comisiei de la Veneția. Le-am lăsat, la solicitarea comisiei (…), după o săptămână au apărut trei proiecte de lege și, mai departe, opera de legiferare nu a fost a Ministerului Justiției, ci a Parlamentului”. Nici modificările la ordonanță nu au avut mai mult succes, iar PSD are parte de proteste zilnice ale magistraților și atenționări din străinătate.

Mandat cu final (ne)așteptat

Cu un pas fidel coaliției, cu altul ezitând și delimitându-se, Tudorel Toader își păstrează funcția. E, poate, portofoliul cel mai delicat din guvern. Între o „ievaluare” și un răspuns evaziv și alambicat la întrebările jurnaliștilor, Tudorel Toader arborează un aer cât se poate de liniștit și pare să știe perfect cât să întindă coarda. Nici el nu mai știe, probabil, de câte ori s-a vorbit de demiterea sa iminentă din guvern.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele