

La ora 7.00, ora României, de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar „Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, care aduce din Elveţia în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena, anunţă Familia Regală a României, pe Facebook. Rămăşiţele pământeşti ale Reginei mamă Elena vor fi repatriate vineri, pentru ca aceasta să fie reînhumată sâmbătă la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.”
„Acum 30 de minute, la ora 7 (ora României), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar “Spartan”, aparţinând Forţelor Aeriene Române. Aeronava aduce din Elveţia în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena. În prezenţa secretarului de Stat Victor Opaschi, a IPS Mitropolitului Iosif, a dlui Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) şi a doamnei Constanţa Iorga (Casa Majestăţii Sale), sicriul drapat cu stindardul Reginei-Mamă a fost urcat la bord cu onoruri militare”, anunţă, pe Facebook, Familia Regală a României.
Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.
Vineri, la ora 11.00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi principesa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai corpului diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.
La ora 11.45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internaţional Otopeni la Palatul Elisabeta.
Între orele 12.00 – 12.45, sicriul va fi depus în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Principesa Margareta doreşte ca, în mod simbolic, “sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale.Publicul va avea acces în faţa Palatului Elisabeta.
În intervalul orar 12.45 – 16.00, cortegiul funerar se va deplasa până la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.
Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, la ora 16.45.
Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.
Sâmbătă, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire).
Principesa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.
Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.
O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până pe 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.
Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.
Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.
Regina-mamă Elena a părăsit această lume în 1982, dar locul ei în istoria Familiei regale a României a rămas marcat atât de preţuirea nobilă pe care a lăsat-o în urmă cât şi prin descendenţa imperială pe care a purtat-o în cele mai tulburi vremuri ale Europei.
„Regina a fost mereu un exemplu de demnitate şi onoare, chiar şi în momentele cele mai tulburi ale istoriei noastre”, scria Eugen Ionesco, la finalul anului 1982 la scurt timp după funeraliile Reginei Mamă Elena, la Lausanne. Era în exil din 1947. Mormântul său a fost, până în 2019, în cimitirul Bois-de-Vaux. Autorităţile elveţiene au înregistrat decesul folosind numele civil al Familiei Regale a Greciei, Helene Schleswig-Holstein. Dar pe crucea ortodoxă a reginei a scris mereu „Elena, Regină-Mamă a României, Principesă a Greciei: 1896-1882″.
Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, spune, într-un mesaj prilejuit de repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale Reginei-mamă Elena, că aceasta “se întoarce, dincolo de moarte, la ţara ei, la Coroana ei, la ce a avut mai de preţ, dragostea şi încrederea în România”.
„După şapte decenii, Regina-Mamă Elena se întoarce în România pentru eternitate. Exilul ei, început la 4 ianuarie 1948, a continuat şi după trecerea ei la Domnul. Regina-Mamă revine acasă victorioasă în lupta cu Timpul, cu Destinul, cu Istoria. Puterea ei a stat în credinţă şi în calităţile umane cu care Dumnezeu a înzestrat-o. Regina Elena a călăuzit paşii Regelui Mihai şi, ani mai târziu, m-a îndrumat pe mine. Pentru două generaţii succesive ale Casei Regale, ea a fost far şi lumină”, spune principesa Margareta în mesajul remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale.