Paleologu: Trebuie reintroduse examenele de admitere la universitățile care vor statut de excelență

351
4 minute de lectură
Theodor Paleologu. Sursă foto: Facebook

Theodor Paleologu a afirmat că la universitățile care aspiră la „un statut de excelență” ar trebui să fie reintroduse examenele de admitere. Prezidențiabilul PMP a precizat că nivelul învățământului superior a scăzut „dramatic” și multe cadre didactice au obținut posturi prin „concursuri aranjate”.

„Vreau să subliniez câteva probleme grave din învățământul superior. În primul rând, scăderea dramatică a nivelului învățământului superior. Asta ar trebui să ne preocupe foarte mult și sunt cauze pentru asta. Faptul că nu sunt selectați studenții la intrarea în facultate. Consider că ar trebui reintroduse examenele de admitere, cel puțin pentru universitățile care aspiră la un statut de excelență”, a declarat Theodor Paleologu, vineri, într-o conferință de presă.

„Un alt aspect este închiderea universităților românești care nu se deschid către competiția internațională, e nevoie de concursuri internaționale și transparente pentru ocuparea posturilor în învățământul românesc. Nu este acceptabil ca într-o țară europeană, în 2019, concursurile să fie, în continuare, de ochii lumii. Să fie niște concursuri simulacru, se întâmplă ca la concursuri să fie un singur competitor, aranjat dinainte, totul este aranjat să iasă cine trebuie. Aceste concursuri simulacru trebuie să înceteze, pentru că discreditează total universitatea românească. Sunt chestiuni care țin de integritatea academică, ce trebuie pusă pe primul plan, e nevoie de meritocrație în universități, de promovare prin concursuri reale”, a completat Paleologu.

Candidatul PMP la prezidențiale a exemplificat prin imaginea „rectorului politician”.

„Ce observăm este că în România proliferează o imagine absolut dezastruoasă, anume rectorul politician. Lista e lungă: Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Marilen Pirtea, Tudorel Toader, Gheorghe Popa, domnul Breaz, sunt rectori care sunt politicieni, și nu e de mirare că au distrus învățământul românesc. Clasa politică a antrenat învățământul superior românesc, distrugând învățământul a distrus viitorul acestei țări”, a punctat prezidențiabilul PMP.

El s-a arătat consternat de faptul că Alexandru Cumpănașu a ocupat un post în Ministerul Educației, considerând că este dovadă de impostură.

Sunt foarte mulți parlamentari care au câte o catedră în universitățile românești și niciun fel de calificare pentru a preda, sunt pur și simplu niște impostori, ori impostura trebuie denunțată. Este consternant, de exemplu, că domnul Cumpănașu s-a ocupat de etică în Ministerul Educației. Asta spune totul, cred, despre imensa bulă de impostură din învățământul superior românesc. Tabloul este foarte sumbru și asta arată cât este de relevantă formula mea „Respect. Educație. Performanță”, a mai spus Paleologu.

O altă problemă gravă în învățământul superior este plagiatul, consideră Theodor Paleologu.

„Apoi, întreaga industrie a plagiatelor. Sunt întregi instituții de invățământ care nu fac altceva decât să promoveze plagiatul, cum e cazul Academiei de Poliție, o adevărată industrie de teze plagiate, 75%, din câte am înțeles dintr-un raport al corpului de control al MAI”, a adăugat Paleologu.

SNSPA a precizat că Alexandru Cumpănaşu nu a fost cadru didactic în instituţie, iar veniturile de peste 60.000 lei din declaraţia sa de avere provin de la activitatea în calitate de expert într-un proiect SIPOCA al Ministerului Dezvoltării, implementat în parteneriat cu SNSPA.

În replică, Alexandru Cumpănașu a spus că a colaborat cu SNSPA conform legii și transparent. El a avertizat instituția să „nu se joace cu imaginea unui candidat” la Cotroceni. Unchiul Alexandrei a mai anunțat că va depune plângeri pe numele celor care îi afectează imaginea.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele