

Articol de Audrey Fisné, COURRIER INTERNATIONAL
Comitetul științific, care ajută guvernul în gestionarea actualei crize, a declarat că este esențial să se prelungească izolarea în Franța “cu cel puțin șase săptămâni”. Executivul, mai prudent, evocă o estimare și refuză să dea o durată precisă pentru moment.
Este foarte probabil ca izolarea să dureze mai mult. De când Emmanuel Macron a anunțat închiderea țării, Olivier Véran, ministrul Sănătății a spus în repetate rânduri: “15 zile reprezintă o durată minimă”.
Comitetul științific – care sfătuiește guvernul cum să gestioneze criza de sănătate – și-a dat avizul marți, 24 martie, cu privire la faptul că este “esențial să extindem limita, care va dura probabil cel puțin șase săptămâni de la punerea în aplicare a acesteia loc [17 martie]”, scriu experții. Guvernul a preferat să rămână evaziv. Olivier Véran a vorbit astfel despre o “estimare”, printre altele, și a evocat ipotezele “unei izolări generale sau pe teritorii, în funcţie de profilurile epidemice” .
De câteva zile, au apărut zvonuri despre un termen de închidere prelungit, alimentat de vocile diferiților oameni de știință și specialiști. Gilles Pialoux, șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul Tenon, a declarat, de exemplu, pentru “Süddeutsche Zeitung”: “Termenul de două săptămâni nu reprezenta decât o primă fază, în timpul căreia ‘francezii indisciplinaţi’ au fost nevoiţi să ‘înghită pilula’, dar măsurile vor avea efect cu adevărat doar dacă vor fi prelungite”.
Premierul însuși a avertizat la TF1, pe 23 martie, că izolarea va dura.
Cu toate acestea, după doar o săptămână de izolare, “atmosfera” din Franța este deja “încărcată”, judecă “La Tribune de Genève”. Este “ca și cum fiecare zi ar fi duminică” cu “un singur avantaj, cvasi-tăcerea [care] domnește”, notează un locuitor din Savoia Superioară, chestionat de ziarul elvețian. “Este dificil, dar nu ar trebui să dureze”, adaugă un restaurator.
“Cu cât este aplicată mai multă izolare, cu atât va dura mai puțin”, a avertizat ministrul Sănătății. Și asupra acestui punct, s-ar părea că guvernul ar fi fost înţeles, potrivit aceluiaşi “La Tribune de Genève”. După aglomeraţia din în parcuri în weekendul 14 -15 martie, “francezii au devenit rezonabili. Panica și goana după produsele de primă necesitate şi cu conservare îndelungată, precum și după baxuri de hârtie igienică ţin de trecut”.
Acest lucru nu a oprit guvernul să întărească măsurile de izolare în ultimele zile. Pe de o parte, în ceea ce privește piețele deschise, programările medicale sau practicarea sportului în aer liber. Dar și în ceea ce privește locurile publice: “Plajele au fost închise în toată Franța”, relatează “The Times”. La Paris, “pe malurile Senei și pe Champ-de-Mars, lângă Turnul Eiffel, a fost interzis accesul”. La nivel local, mai mulți primari au pus în aplicare o ‘stare de asediu’. Este cazul în Colombes, Charleville-Mézières, Perpignan, Béziers sau chiar în Nisa.
În gări, controalele au fost consolidate – ceea ce nu a împiedicat un nou val de plecări ale parizienilor în mediul rural sau către reşedinţe secundare, precizează “The Times”.
În fine, în cazul nerespectării izolării, sancțiunile au fost, de asemenea, înăsprite. Adunarea Națională a votat sâmbătă, 21 martie, trecerea de la 135 de euro la 1.500 de euro a valorii amenzii în cazul unei infracțiuni repetate și la 3.700 de euro plus șase luni de închisoare pentru patru încălcări a izolării în 30 de zile.
Duminică, 22 martie, parlamentul a adoptat, de asemenea, o stare de urgență pentru sănătate timp de două luni. Acest lucru permite, printre altele, “premierului să restricționeze sau să interzică circulația persoanelor și a vehiculelor, să interzică adunările sau chiar să confişte bunuri”, reamintește “Süddeutsche Zeitung”.
Traducerea: Rodezia Costea/rcostea
Sursa: RADOR