Papa Francis compară agresiunile sexuale cu sacrificiile umane

26
2 minute de lectură

Papa Francis (foto) a încheiat ieri summitul istoric organizat la Vatican pe tema scandalurilor sexuale cu care se confruntă Biserica Catolică promițând să aducă „mânia Lui Dumnezeu“ asupra clericilor care abuzează copii, considerând pedofilia o formă de „sacrificiu uman“.

„Trebuie să facem dreptate în toate aceste cazuri și să nu protejăm pe nimeni care comite asemenea fapte“, le-a spus Papa Francis celor 190 de cardinali, episcopi și participanți la summitul fără precedent de patru zile pe tema abuzurilor sexuale ce există de mai multe decenii în cadrul Bisericii Catolice, relatează The Telegraph.

Pe de altă parte, grupuri care susțin victimele abuzurilor sexuale comise de clerici consideră că Papa Francis a ratat o ocazie unică de a implementa schimbări majore și a optat pentru promisiuni sterile și declarații „lipsite de substanță“.

Referințele Suveranului Pontif la diavol și la faptul că abuzurile sexuale la adresa copiilor nu sunt comise doar în interiorul Bisericii au deranjat în mod special.

Descriindu-i pe preoții care se fac vinovați de acest tip de acuzații drept „unelte ale Satanei“, Papa a spus că pedofilia este „un fenomen răspândit în toate culturile și societățile“. Aceste cazuri „îmi amintesc de practicile religioase crude ale sacrificiilor umane, deseori copii, practici răspândite cândva în anumite culturi păgâne“, a spus Papa Francis.

„A spune că e vina diavolului este un limbaj pastoral lipsit de substanță“, a comentat victima unor astfel de abuzuri sexuale, Jean-Marie Furbringer.

Summitul s-a încheiat cu o slujbă pe parcursul căreia președintele Conferinței Episcopilor Catolici Australieni, Mark Coleridge, a cerut implementarea rapidă a schimbărilor. „Avem o misiune grea înaintea noastră, o misiune ce presupune nu doar vorbe, ci și acțiuni concrete“, a comentat Coleridge.

În final, Papa Francis a cerut declanșarea unei lupte la scară largă împotriva abuzurilor sexuale. Acest lucru ar presupune stabilirea unor norme de conduită, comitete de lucru și legislație în cadrul Bisericii, urmând ca atenția să fie canalizată pe opt elemente esențiale: prevenție, conduită, training, purificare, protocoale de informare a autorităților, combaterea turismului sexual și a abuzului online, asistență pentru victime și, mai presus de orice, protejarea minorilor de prădătorii sexuali din cadrul Bisericii.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele