Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind statul de drept

45
2 minute de lectură

Rezoluția privind statul de drept a fost adoptată, marți, de Parlamentul European, cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă și 40 de abțineri. Cele treisprezece recomandări conținute în document, structurate sub forma unui rechizitoriu, arată îngrijorarea europarlamentarilor față de modificarea legilor Justiției și a Codurilor penale, făcută de puterea de la București.

Aceste modificări, spun europarlamentarii, pun în pericol independența Justiției din România și capacitatea sa de a lupta împotriva corupției. Rezoluția condamnă și intervenția brutală a jandarmeriei la protestele din 10 august din Piața Victoriei. Autorităților de la București li se recomandă să contracareze orice măsuri menite a dezincrimina corupţia şi li se cere să aplice strategia naţională anticorupţie.

De asemenea, PE recomandă ferm puterii de la București să reconsidere legislaţia privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor, cu atenție la ”potențialul efect de intimidare pe care îl poate avea asupra societății civile și la modul în care afectează principiul libertății de asociere și dreptul la viață privată”. Această legislație, se mai spune în document, ar trebui să fie în deplină conformitate cu cadrul UE.

O altă îngrijorare a PE e legată de restricțiile politice și libertatea presei şi faţă de propunerile legislative care pedepsesc denigrarea României în afara țării.
Parlamentul şi Guvernul României sunt îndemnate să pună în aplicare toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele