Parlamentul European condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

103
1 minut de lectură

Parlamentul European a adoptat joi proiectul de regulament privind protecția bugetului Uniunii Europene în cazul statelor membre care nu respectă statul de drept, cu 397 de voturi pentru și 158 împotrivă. Proiectul urmează să fie adoptat de Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România.

Autorii proiectului sunt un social-democrat, Eider Gardiazabal Rubial, și un creștin democrat, petri Sarvamaa, care au prezentat cu o seară în urmă la Strasbourg. Ultimul a declarat înaintea votului că bugetul UE trebuie, astfel, protejat și toate statele membre trebuie să fi aliniate acelorași exigențe și consecințe.

Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, a spus că fiecare stat trebuie să ofere garanții privind imparțialitatea judecătorilor și independența Justiției pentru ca statul să fie eficient din punct de vedere al managementului banilor.

„Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sancţionare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri potrivite  care va sancţiona deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre. Trebuie să fie proporţional cu gravitatea abaterii. Măsurile trebuie aplicate responsabil, să nu se resfrângă asupra cercetătorilor ori studenţilor, între alţii”, a mai spus Oettinger.

Pentru aplicarea acestui regulament, Consiliul UE se va folosi inclusiv de informații de la Curtea Europeană de Justiție.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele