Parlamentul european respinge modificarea legii copyright-ului

Noile regulamente ar fi determinat site-urile să verifice eventualele încălcări ale drepturilor de autor şi ar fi obligat agregatorii să plătească pentru linkurile introduse.

67
1 minut de lectură

Parlamentul european a respins un controversat proiect de modificare a legii drepturilor de autor care a dus la o dezbatere aprinsă între marile companii din domeniul online şi creatorii de conţinut.

Noile regulamente ar fi determinat site-urile să verifice eventualele încălcări ale drepturilor de autor şi ar fi obligat agregatorii să plătească pentru linkurile introduse.

Modificările au fost susţinute de unii reprezentanţi din industria muzicală, care spun că website-urile le folosesc conţinutul fără să plătească.

Adversarii lor spun încă că noile reguli ar fi dus la limitarea libertăţii şi creativităţii internetului.

Modificările au fost respinse de 318 parlamentari europeni, faţă de 278 care le-au susţinut.

Unul dintre cele mai controversate articole respinse, articolul 11, denumit şi “taxa pe link”, era menit să protejeze ziarele şi alte publicaţii de folosirea gratuită a materialului lor de către giganţi precum Google sau Facebook.

Un alt articol disputat, articolul 13, obliga site-urile care acceptă material de la useri să verifice dacă acestea respectă reglementările privind drepturile de autor.

Aceste site-uri erau astfel obligate să investească în filtre de conţinut, precum face YouTube.

Programul folosit de YouTube costă însă 60 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă pentru marea majoritate a site-urilor care permit upload de la userii lor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele