Pașcu va fi comisar european interimar, dar fără portofoliu

36
3 minute de lectură

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, consideră cele două propuneri de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post. Juncker a decis că propunerile de comisari nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european, informează Mediafax.

“Astăzi (vineri-n.red.) președintele Jean-Claude Juncker a comunicat Parlamentului European că a avut oportunitatea de a evalua abilitatea lui Kadri Simson și Ioan Mircea Paşcu de a ocupa poziții de membri ai Comisiei Europene, luând în vedere Articolul 17(3) a Tratatului Uniunii Europene. Parlamentul European este consultat acum în privința desemnării lor în funcțiile de comisari de naționalitate estoniană și română, până la sfârșitul mandatului președintelui Juncker pe 31 octombrie 2019. Aceasta vine după ce Consiliul UE nu a ajuns la o unanimitate pe propunerea sa (Juncker-n.red.) de a nu înlocui – pentru lunile rămase – acei comisari care pleacă pentru a ocupa funcțiile de membri ai Parlamentului European”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Jean Claude Juncker a audiat, joi, cei doi candidați pentru funcțiile de comisari europeni, propuși de Guvernele României și Estoniei, potrivit sursei citate. Ca urmare a interviurilor, președintele CE a confirmat competențele candidaților potrivit cerințelor din Articolul 17(3) al Tratatului UE.

De asemenea, Juncker a decis să nu aloce portofolii specifice pentru cei doi candidați desemnați având în vedere perioada scurtă de mandat care mai rămâne până în toamnă, când va fi stabilită noua Comisie.

Însă, ei vor lua parte la activitățile de colegiu și vor putea participa în proiectele de echipă, conform Comisiei Europene.

În scrisorile trimise vineri celor doi comisari desemnați, președintele Juncker le-a reamintit și de responsabilitățiile lor ca membri ai Comisiei, inclusiv “obligația de a respecta cele mai înalte standarde profesionale și etice”, arată reprezentanții
Comisiei.

“Procedural, noii membri ai Comisiei sunt numiți de Consiliul UE printr-un acord comun cu președintele Comisiei după consultarea Parlamentului European (Articolul 246, subparagraful 2 al Tratatului de funcționare al UE). În plus, Acordul Cadru Interinstituțional privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană prevede că președintele Comisiei «va lua serios în considerare» rezultatele consultării cu Parlamentul European înainte de a-și da acordul pe decizia Consiliului de a numi noul Comisar (paragrful 6 al Acordului Cadru)”, conform sursei citate.

De asemenea, Juncker a trimis vineri o scrisoare lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, informându-l de decizia sa. Președintele CE l-a informat și pe Antti Rinne, prim-ministrul Finlandei, stat care deține președinția rotativă a Consiliului UE precum și prim-ministrului Estoniei Jüri Ratas și Vioricăi Dăncilă.

Kadri Simson și Ioan Mircea Pașcu au dreptul să solicite sprijinul Comisiei pentru a se pregăti înaintea audierilor din Parlamentul European.

Conferința președinților de comisie din Parlamentul European va audia, marți, propunerile de comisari interimari Ioan Mircea Paşcu și Kadri Simson, din Estonia. Europarlamentarii vor vota asupra celor două propuneri joi, 18 iulie, potrivit programului Legislativului European.

Consiliul Uniunii Europene a respins, luni, propunerea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcții atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.

Andrus Ansip a deținut portofoliul Pieței Unice Digitale iar Corina Crețu pe cel al Politicilor de Coeziune. Portofoliile au fost transferate temporar în sarcina vicepreședintelui Maroš Šefčovič, respectiv comisarului Johannes Hahn.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele