Pe fondul discuțiilor despre “Fort Trump”, SUA încep consolidarea militară a Poloniei. Liderul de la Varșovia: Rusia a căutat mereu să ne ia teritoriul

128
2 minute de lectură

Președintele american Donald Trump i-a promis omologului său polonez Andrzej Duda, miercuri, că va trimite 1.000 de militari americani în Polonia, relatează site-ul agenției Reuters, preluată de Mediafax.

Liderul de la Casa Albă și-a anunțat decizia în cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă, la scurt timp după cei doi lideri au semnat o declarație comună în domeniul Apărării.

Președintele polonez a declarat că prezența trupelor americane în Polonia sunt necesare din cauza agresiunilor din trecut ale Rusiei.

“Rusia demonstrează din nou că are o atitudine neprietenoasă. Rusia a căutat mereu să ne ia teritoriul”, a declarat Duda.

Donald Trump a informat că analizează posibilitatea de a transfera militari americani din Germania în Polonia.

Oficiali citaţi de cotidianul Financial Times afirmau recent că Varşovia şi Washingtonul se apropie de ajungerea la un acord privind intensificarea prezenţei militare americane în Polonia.

Alarmaţi de incisivitatea Rusiei, oficialii polonezi au lansat anul trecut un efort concertat pentru a convinge Statele Unite să instituie o prezenţă militară permanentă în Polonia. Andrzej Duda a sugerat ca baza militară să se numească “Fort Trump”, iar Polonia a oferit o finanţare de două miliarde de dolari.

“O prietenie foarte puternică”

SUA și Polonia au semnat și o declarație comună în domeniul Apărării.

“Conform declarației, Statele Unite și Polonia nu sunt legate doar printr-un parteneriat strategic, ci și prin valori comune, scopuri comune și o prietenie foarte puternică”, a declarat Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă.

“Atât Statele Unite, cât și Polonia, își reafirmă angajamentul privind NATO, inclusiv angajamentul luat prin Articolele 3 și 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, ca piatră de temelie a relației noastre în domeniul Apărării. Statele Unite și Polonia consideră de asemenea că prezența trupelor americane pe teritoriul polonez ajută la eforturile de descurajate și la apărarea Statelor Unite, a Poloniei și a Alianței”, se arată într-un comunicat.

Donald Trump a discutat miercuri cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei întrevederi la Casa Albă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele