Pensii: mai mult de muncă pentru mai puține beneficii

35
2 minute de lectură

Nu doar România are probleme cu sistemul de pensii. Nicăieri în lume sistemele publice de pensii nu fac față provocărilor demografiei, iar mișcările tectonice ale unei economii viitoare bazate pe inteligența artificială sunt încă neanalizate atent.

Îmbătrânirea populației creează provocări majore pentru sistemele de pensionare pay-as-you-go (PAYG) din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), avertizează analiștii BNT Paribas.

„Sunt necesare reforme pentru sustenabilitatea sistemelor publice de pensii”, adaugă aceștia.

Analiza BNP Paribas trece în revistă aceste reforme, care „au luat două direcții: mai puține beneficii sau extinderea vârstei de pensionare”.

Un lucru este clar: pe baza reglementărilor actuale, în majoritatea țărilor, beneficiile vor fi mai puțin generoase pentru viitoarele generații de pensionari.

„În Polonia, ratele de înlocuire – procentul ultimului venit obținut prin muncă al unui individ, care este înlocuit de beneficii după pensionare, ar putea fi mai mult decât înjumătățit comparativ cu cei care se pensionează acum”, spun analiștii băncii franceze.

„O altă posibilitate este prelungirea vârstei normale a pensiei. Țările care au legat vârsta de pensie cu speranța de viață vor putea menține beneficiile la un nivel relativ ridicat. Dacă sunt implementate în mod corespunzător, vârstele normale de pensionare ar atinge 71 de ani în Italia și Olanda și chiar 74 în Danemarca”, arată economiștii BNP Paribas.

Peste tot, avertizează economiștii BNP Paribas, „cei care intră pe piața muncii nu se pot aștepta să primească nivelul de beneficii precum cei care se retrag în prezent”.

Soluția este individuală, sugerează economiștii citați. „Dacă doresc să se bucure de un nivel de trai mai ridicat după pensionare, oamenii trebuie să economisească mai mult pe parcursul anilor de activitate”. Sau, după modelul american, am sugera noi, să-și investească banii pe burse în acțiuni, obligațiuni sau în alte oferte ale pieței financiare. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele